Alkohol

Svenskarna dricker oftare under semestern

Av: 

TT

Fyra av tio svenskar drack alkohol varannan dag eller oftare under semestern. Arkivbild.
Fyra av tio svenskar drack alkohol varannan dag eller oftare under semestern. Arkivbild.

NYHETER

Tar du gärna några glas extra på semestern? Då är du inte ensam.

Enligt en ny undersökning dricker svenskarna alkohol oftare under sommaren, och framför allt ökar drickandet bland medelålders personer.

Fyra av tio svenskar säger att de drack alkohol varannan dag eller oftare under semestern, och 23 procent uppger att de drack alkohol en eller två gånger i veckan. Det visar en Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av IQ, en fristående organisation startad av Systembolaget.

– I Sverige umgås vi mycket runt alkohol. Vi träffar släkt och vänner och vill gärna unna oss lite extra, då blir det ofta alkohol, säger Karin Hagman, vd på IQ, och fortsätter:

– När vi inte heller har våra vanliga rutiner och anledning att gå upp tidigt nästa morgon är det lätt att fastna i vanor som är svåra att ta sig ur.

Gruppen 35-54 år uppgav i större utsträckning att de druckit alkohol oftare under sommaren än yngre. Det kan bero på att de personerna är stressade i större utsträckning, anser Karin Hagman.

– Då är man mitt i livet. Man jobbar, har familj, och ofta en stressad vardag. Alkohol blir ett sätt att koppla av och belöna sig själv.

Bland yngre i åldern 18-34 kände många att de blivit hetsade av andra att dricka alkohol, mer än de själva tänkt.

– De upplever att de har blivit övertalade att dricka mer. Det finns många sociala normer kring festande och ett stort grupptryck där man vill dricka ikapp varandra, och alla ska vara med.

Rättad: I en tidigare version av artikeln fanns en felaktig siffra kring svenskarnas alkoholvanor.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommardeal - Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Alkohol

Semester

Vin

Öl

Missbruk

Alkoholpolitik

Hälsa