Oro över nedläggning av rehabavdelning för coronapatienter

Uppdaterad 2020-09-07 | Publicerad 2020-09-06

Rehabavdelningen för coronapatienter som inrättades i april ska nu avvecklas. Avdelningens chef, överläkare Per Hamid Ghatan, uttrycker oro över nedläggningen.

– Största farhågan är att det kommer en andra våg som är mer omfattande än det man har kalkylerat.

På rehabiliteringsmedicinska kliniken vid Akademiska sjukhuset har 130 patienter rehabiliterats sedan i början av april. Men nu ska sjukhuset lägga ner rehabavdelningen i och med att antalet coronapatienter minskar.

Här har patienter som har varit svårt sjuka i corona fått hjälp att komma tillbaka till livet efter att ha legat på intensivvårdsavdelningen, patienter som vårdats lång tid i respirator och behövt eftervård.

– Många har varit svårt drabbade, långt efter att ha vårdats på intensiven, säger överläkare Per Hamid Ghatan, chef för rehabavdelningen.

Samarbete går förlorat

Rolf Karlsten, verksamhetschef på rehabilitering och smärtcentrum på Akademiska sjukhuset menar att rehabavdelningens personal nu i större grad behövs i sin ordinarie verksamhet i primärvården, något han säger i en intervju med P4 Uppland.

– Det finns en beredskapsplan för hur vi eskalerar om behovet skulle uppstå. Vi kommer bli förvarande om vi behöver öka rehabiliteringsinsatserna igen, säger Rolf Karlsten till radion.

Per Hamid Ghatan håller med om att beslutet om avveckling är motiverat i och med att patientantalet gått ned på sjukhuset men han uttrycker oro kring samarbetet som går förlorat.
– Det fantastiska samarbete som byggde på insatser av medarbetare från olika verksamheter kommer nu att försvinna, säger Per Hamid Ghatan.

Överläkaren Per Hamid Ghatan

Andra våg kan bli värre

Dessutom är ovissheten stor kring hur smittan kommer att utvecklas i höst. En tydlig trend är att allt fler i samhället slappnar av och därmed inte vidtar försiktighetsåtgärder som många var noga med att vidta i våras.

– En oroväckande omständighet är att man tappar respekten för smittan, eller att man tappar respekten för när man känner sig krasslig. Den största farhågan är att det kommer en andra våg som är mer omfattande än det man har kalkylerat.

”Fantastiskt arbete har utförts”

Men att verksamheten på kort tid kan ställas om igen är något även Per Hamid Ghatan uttrycker.
– Nu har vi massor erfarenhet och en helt annan utgångspunkt. Det hade vi ju inte i våras. Då fick vi utgå från basala hygienrutiner och bygga på steg för steg för att kunna hantera det här, det var mycket vi inte kände till. Vid en andra våg tror jag att vårdtiderna blir kortare än i våras, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att det är ett fantastiskt arbete som har utförts. Jag vill verkligen slå ett slag för alla som har arbetat närmast patienterna, undersköterskorna, sjuksköterskorna, terapeuterna, logopederna. Det har varit ett fantastiskt samarbete på alla nivåer.