Kan bli lagändringar efter granskningen ”Maktens kvitton”

Riksdagen ska utreda ledamöternas villkor och ersättningar

Publicerad 2019-08-26

Granskningen “Maktens kvitton” har lett till en rad  brottsutredningar och att flera riksdagsledamöter har avgått.

Samtidigt ska riksdagen nu utreda hur politikernas ersättningar hanteras – och åtgärder mot ledamöter som plockar ut arvode utan att arbeta.

– Vill man ha regler så får man ändra i lagstiftningen, säger Hans Hegeland, som arbetar med en av utredningarna på riksdagens kammarkansli.

Aftonbladets granskning “Maktens kvitton” inleddes under våren 2018 och pågår fortfarande.

Den är den mest omfattande granskningen av riksdagsledamöterna som har gjorts och har lett till en mängd avslöjanden om felaktiga ersättningar.

  • Fem ledamöter har tvingats avgå och en har lämnat sitt parti, men sitter kvar i riksdagen som politisk vilde.
  • Åklagare har inlett sex förundersökningar om misstänkta bedrägerier, två förundersökningar har lagts ner, men fyra pågår fortfarande.
  • Tolv ledamöter har återbetalat skattemedel eller har uppgett att de ska återbetala skattemedel.

Kan bli lagändringar

Men granskningen kan få än mer långtgående konsekvenser.

Strax innan sommaren inleddes en utredning, där det bland annat utredas vilka åtgärder som ska kunna tas mot ledamöter som inte deltar i riksdagsarbetet.

Enlig både talmannen Andreas Norlén och Hans Hegeland har frågan blivit aktuell efter Aftonbladets avslöjanden om Emma Carlsson Löfdahls bostadsbidrag.

Carlsson Löfdahl valde att lämna Liberalerna, men sitter kvar i riksdagen som politisk vilde. Sedan mars i år har hon plockat ut över 400 000 i arvoden, utan att delta i riksdagsarbetet eftersom hon valt att ta en time out.

Granskningen “Maktens kvitton” har lett till en rad  brottsutredningar och att flera riksdagsledamöter har avgått. Nu ska riksdagen utreda hur politikernas ersättningar hanteras.

Kan framstå som ”provocerande”

“Det kan då framstå som provocerande om en riksdagsledamot dessförinnan under lång tid på eget initiativ tydligt har valt att inte alls delta i riksdagsarbetet, utan att det påverkat ledamotens arvode eller medfört andra ekonomiska konsekvenser”, står det i direktiven till den nya utredningen.

– Det är framför allt fallet med Emma Carlsson Löfdahl. Det är mest hon som har aktualiserat det, säger Hans Hegeland, sekreterare i utredningen.

Han uppger att han tidigare har tagit del av “Maktens kvitton” och nu under utredningen tagit del av Aftonbladets granskning igen.

Ska utreda ersättningarna

Utredningen ska vara klar i september 2020, men det är först i samband med valet 2022 som nya regler kan träda i kraft.

Parallellt kommer det även inledas ytterligare en utredning som fokuserar på regleringen och hanteringen av ledamöternas olika ersättningar, där det också kan bli aktuellt med en ny lagstiftning - en slags lex “Maktens kvitton”.

– Riksdagsstyrelsen har gett i uppdrag till riksdagsdirektören att vi ska presentera ett förslag till direktiv till en genomgång av lagstiftningen på området, säger Anders Norin, enhetschef på riksdagsförvaltningen.

LÄS FLER ARTIKLAR I GRANSKNINGEN

L-topp hyr makens bostadsrätt – får 412 000 kr under mandatperioden
Efter Aftonbladets granskning – flera poliser utreder riksdagsfusket
Fyra riksdagsledamöter har avgått – en har tagit timeout
SD-toppen åkte på djurfest – bokförde det som ”tjänsteresa”
KD-toppen åkte till bröllop – tog betalt för tjänsteresa
Hela granskningen ”Maktens kvitton – så tipsar du reportrarna