Skolbyggnad totalförstörd i brand

Sophie Stigfur

Publicerad 2020-05-08

Arkivbild från branden på Freinetskolan i samma område i måndags. Palettskolan är inte den enda skolbyggnad som eldhärjats i Lund. Bilden togs fö vid släckningsarbetet gällande branden 4 maj, vid skolan på S:t Larsområdet.

Klockan 02.45 natten mot fredag larmades räddningstjänst och polis till en brand i en förrådsbyggnad vid Palettskolan i Lund.

Lågor slog ut från byggnaden, som låg mellan två större skolbyggnader, och spridningsrisken bedömdes som mycket stor.

– Det var med nöd och näppe vi klarade av att förhindra så att branden inte spred sig vidare. Byggnaden är totalförstörd och det blev så pass varmt att några rutor på byggnaderna intill gick sönder, säger Måns Krook, inre befäl på räddningstjänsten Syd till Aftonbladet.

Efter nästan tre timmar lyckades man släcka branden.

Polisen har upprättat en anmälan gällande mordbrand.

– Vi utgår ifrån att branden är anlagd. Därför kommer vi att skriva en anmälan om mordbrand, säger polisens inre befäl Filip Nilsson till Sydsvenskan.

Ingen person är skadad och ingen var tidigt på fredagsmorgonen misstänkt för brottet. Platsen har spärrats av i avvaktan på teknisk undersökning.

Branden vid Palettskolan är inte den första i området. Natten mot måndag 4 maj brann det i bjälklaget mellan två våningar på Freinetskolan på Sankt Larsområdet. 20 april började det brinna i ett soprum på gymnasieskolan Consensum i närheten. Den spred sig snabbt till ett förråd som nyttjades av Fonus och närmare 200 kistor skadades.