Försvaret inleder julgransflygningar

TT

Publicerad 2022-12-06

Blekinge flygflottilj F17 passerade hamnen i Ystad när de genomför den traditionella julgransflygningen med åtta stycken JAS 39 Gripen förra året. Arkivbild.

På tisdagen genomför Försvarsmakten årets första traditionsenliga julgransflygning över Sverige. Försvaret skriver att den juliga formationsflygningen inte bara är på skoj utan även en bra övning för piloterna.

Flygplan från Blekinge flygflottilj F17 kommer, med start strax efter klockan 14 på eftermiddagen, att flyga i julgransformation över bland annat Ystad, Malmö, Lund, Växjö, Kalmar och Ronneby.

Försvarsmakten skriver på sin hemsida att beredskapen under året har anpassats för att möta den snabba och oförutsägbara utvecklingen av det säkerhetspolitiska läget i omvärlden. Och en viktig del av anpassningen är att öva för att upprätthålla förmågan. Och en del av det är just julgransflygningarna.

”Formationsflygning – julgransflygning – är en bra övning för stridsflygdivisionerna att planera och genomföra flygning i större formation under en längre tid”, skriver Försvarsmakten.

Förutom F17:s flygning på tisdagen kommer även Norrbottens flygflottilj F21 genomföra en julgransflygning den 12 december, Skaraborgs flygflottilj F7 den 13 december och Luftstridsskolan den 21 december.

Följ ämnen i artikeln