WHO: Coronapandemin inte längre global hälsokris

Publicerad 2023-05-05

Antalet dödsfall kopplat till corona har minskat kraftigt sedan årsskiftet.

Nu meddelar WHO att covid-19 inte är en global hälsokris längre.

– Den akuta fasen av pandemin är över, säger Niklas Arnberg, professor i virologi.

Världshälsoorganisationen WHO meddelade på fredagen att covid-19 inte utgör ett globalt nödläge längre, rapporterar TT.

Nyligen meddelade WHO även att antalet dödsfall med covid-19 minskat med 95 procent sedan årsskiftet, skriver AFP.

WHO-chefen poängterade dock att viruset fortfarande sprids och skördar dödsoffer.

– Det betyder dock inte att covid-19 inte längre utgör ett globalt hälsohot. Förra veckan skördade covid-19 ett liv var tredje minut, och det är bara dödsfallen som vi känner till. Medan vi talar kämpar tusentals personer runtom i världen för sina liv på intensivvårdsavdelningar, säger WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus.

– Jag har nyss talat med företrädare i WHO och man är tydlig med att även om det så kallade nödläget är över, så är inte pandemin över. Förenklat så innebär det nya beskedet att den akuta fasen av pandemin är över, säger Niklas Arnberg.

WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Virusprofessorns glädje

Niklas Arnberg är professor i virologi vid Umeå Universitet och han är upprymd över beskedet.

– Det här är fantastiskt goda nyheter, säger han till Aftonbladet.

Den 30 januari 2020 uppgav WHO att corona utgjorde en internationell hälsokris innan man i mars samma år meddelade att det var en pandemi.

– När WHO utlyser ett internationellt folkhälsonödläge är det en signal till länder, myndigheter och sjukvård att man måste kraftsamla och samordna resurser för att hantera den uppkomna situationen. Att man måste förbereda sig inför en ny och svår situation som medföra stora problem och konsekvenserna som följer.

– Det är WHO som deklarerar pandemi, och de deklarerar när en pandemi är över. Formellt sett har inte WHO sagt att pandemin är över än, säger Niklas Arnberg.

Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå Universitet

Betonar forskningen

Men vad gäller Sverige så menar Arnberg att vi kommit långt i pandemiarbetet.

– Jag har svårt att se att vi ska behöva återgå till pandemilagar och klassificera den här sjukdomen som samhällsfarligt.

När virusprofessorn blickar bakåt över den tid som varit med pandemilagar, vaccineringar, covidpass och restriktioner, lyfter han särskilt forskningens betydelse.

– Jag blir väldigt glad eftersom det här är ett praktexempel på hur viktigt det är med forskning och kunskap, för det här är en möjlighet för forskningen att synliggöra värdet av den. Tänk om forskningen inte gett oss PCR-tester, inte gett oss vaccinen, inte gett oss medicinerna. Då hade den här pandemin kunnat bli betydligt värre, och pågå under längre tid.

Nära sju miljoner dödsfall kopplat till covid-19 har rapporterats till WHO – men mörkertalet tros vara stort. Den verkliga dödssiffran bedöms vara över 20 miljoner.

Antal personer som har dött med covid-19 som underliggande dödsorsak.