Storbråk om universiteten: ”Amerikansk stridspropaganda”

Rasar efter utbildningsministerns utspel

Publicerad 2023-05-07

Akademin rasar mot att utbildningsministern vill halvera mandatperioden för styrelser på universitet och högskolor.

S-ledaren Magdalena Andersson kallar förslaget för klåfingrigt och menar att det är ett av regeringens steg mot ett mer auktoritärt styre.

”Hennes amerikanska stridspropaganda är ett lågvattenmärke”, skriver utbildningsminister Mats Persson på Twitter.

Beskedet från utbildningsministern kom för en vecka sedan.

I en intervju i SVT Agenda sa han att regeringen vill halvera mandatperioden för styrelseledamöter på universitet och högskolor – från 3 år till 17 månader.

Det säkerhetspolitiska läget med krig i Europa har gjort att regeringen vill få in personer med säkerhetskompetens i styrelserna, enligt ministern.

Utbildningsminister Mats Persson (L) är orolig för universiteten.

Säpo har tidigare sagt att det pågår ett brett kinesiskt spioneri mot Sverige, både inom forskning, politik och företagande.

– Säpo påtalar att våra universitet är sårbara i ett nytt säkerhetspolitiskt läge. Därtill har både SvD och DN rapporterat om hur kinesiska studenter som jobbar för den kinesiska militären verkar vid våra universitet och högskolor, skriver han i en sms-kommentar till Aftonbladet.

Har skrivit brev till regeringen

Akademin har rasat mot beslutet.

I ett brev till regeringen skriver nästan alla landets universitets- och högskolerektorer att det leder till en ökad politisk styrning och hotar den akademiska friheten.

Universitetshuset i Lundagård, Lunds Universitet.

Socialdemokraterna misstänker att det kommer efter påtryckningar från SD som vill ha inflytande över utnämningarna.

Magdalena Andersson går till attack mot förslaget i en debattartikel i DN. Hon radar upp det som ett exempel av flera som regeringen tagit i en, enligt henne, allt mer auktoritär och odemokratisk riktning.

”Denna klåfingrighet har lett till stor oro och en känsla av att regeringen inte längre har förtroende för akademin, vilket lett till omfattande protester”, skriver hon.

Magdalena Andersson framför Sankt Hansskolan i Visby.

”Direkt ansvarslöst”

Persson tillbakavisar spekulationerna att SD haft något med förslaget att göra och understryker att beslutet är tillfälligt.

– Jag har själv bakgrund som forskare och kommer aldrig medverka till att hota universitetens frihet”, skriver Mats Persson i en sms-kommentar.

På Twitter kallar han S-ledarens retorik för ”amerikansk stridspropaganda” och att hon ägnar sig åt polarisering snarare än att debattera sakfrågan.

– Att använda detta som ett exempel på att demokratin är hotad är direkt ansvarslöst av Magdalena Andersson, skriver han.

Aftonbladet har sökt Magdalena Andersson via hennes pressekreterare.