Elefantkyrkogården växer när myndighetstoppar byts ut

Publicerad 2023-05-27

Nina Cromnier, tidigare generaldirektör för Strålsäkerhetsmyndigheten.

Regeringens rockader bland myndigheternas toppchefer gör att den så kallade ”elefantkyrkogården” på regeringskansliet växer.

Det gör också statens nota och trots att generaldirektörer petas lyfter de miljonlöner flera år framöver.

I förra veckan meddelade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtaris (L) statssekreterare att Strålsäkerhetsmyndighetens generaldirektör Nina Cromnier får lämna sin tjänst.

Enligt regeringen söks nu någon med kompetens inom ”reaktorsäkerhetsfrågor och strålskyddsfrågor”.

Men att Nina Cromnier petas innebär inte slutet för hennes tjänstemannakarriär.

Den avgående generaldirektören ska nu få ”andra arbetsuppgifter”, enligt regeringskansliet. Placeringen blir hos klimat- och näringslivsdepartementet med start på måndag nästa vecka. Vad den petade generaldirektören ska göra är dock oklart.

Behåller miljonlön

Om arbetsuppgifterna nu blir ändrade, så är lönen däremot densamma. Nina Cromnier kommer att tjäna 123 800 kronor i månadslön, en lön hon får behålla i två år eftersom hennes förordnande löper ut i maj 2025. Det är en årslön på nästan 1,5 miljoner kronor.

Generaldirektörer som petas har tidigare bland annat medverkat i olika statliga utredningar. De får sitta kvar så länge som deras respektive förordnanden gäller.

Flytten till regeringskansliet innebär därmed att Nina Cromnier hamnar på den så kallade ”elefantkyrkogården”.

Där sitter redan Anders Kessling, före detta chef för den sedan årsskiftet nedlagda myndigheten Delegationen för segregation, Delmos.

Myndigheten lades ner efter att Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna fick igenom sin budget i opposition 2021.

Trots det är den tidigare generaldirektören kvar på statens lönelista.

Anders Kessling.

Notan växer

Aftonbladet har tagit del av Anders Kesslings senaste anställningsavtal, som skrevs under i november förra året av arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L). Av det framgår att Anders Kessling får en lön på 96 500 kronor i månaden, nästan 1,2 miljoner kronor årligen, fram till sista juni 2026. Om han vill.

Anders Kessling säger till Aftonbladet att han inte är nöjd med sin situation och han vill inte sitta kvar hela perioden.

– Jag söker jobb. Det här är ju ingen kul situation, säger han.

Enligt regeringskansliet är Anders Kessling numera handläggare på jämställdhetsenheten där han bland annat arbetar med migrationsfrågor, arbetslivskriminalitet och Sveriges efterlevnad av Istanbulkonventionen; ett europeiskt avtal om våld mot kvinnor i Europa.

– Nu sitter jag och arbetar med olika beredningsärenden, säger Anders Kessling.

Fortsätter regeringen att byta ut generaldirektörer med tid kvar på sina förordnanden kommer notan att växa än mer.

Sedan tidigare står det klart att Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik och Sidas generaldirektör Carin Jämtin inte får förlängda uppdrag. Deras förordnanden löper ut i maj och de hamnar därmed inte på elefantkyrkogården.