Region Stockholm går mot maktskifte

Svenonius: Kan styra i minoritet

Publicerad 2022-09-13

De preliminära siffrorna pekar på ett maktskifte i Region Stockholm.

S-politikern Aida Hadžialić säger att partiet kan ha fått draghjälp av vårdpersonal i sociala medier.

– Jag känner ett personligt ansvar gentemot dem att visa att det finns en bättre riktning för regionens sjukvårdspolitik.

I Region Stockholm ser det ut att bli maktskifte. Under måndagseftermiddagen stack Socialdemokraterna ut med ett lyft till 32,9 procent av rösterna, från 22,3 procent 2018.

Moderaterna hade då stöd av 20,8 procent, enligt de preliminära siffrorna.

Efter valet 2018 tog Allianspartierna i Stockholm över styret, med stöd från Miljöpartiet.

Nu säger MP:s toppnamn i regionen Sandra Ivanovic Rubin att man söker samarbete med S, V och C.

– Väljarna har skickat en väldigt tydlig signal om att de vill se en förändring. Och vi är öppna för nya konstellationer. Det blågröna styret finns inte längre. Det skulle kräva ett aktivt stöd från SD och vi styr absolut inte med deras stöd, oavsett om det är aktivt eller passivt, säger Ivanovic Rubin till Dagens ETC.

Aida Hadžialić, socialdemokratiskt regionråd, är nöjd med de preliminära siffrorna.

Aida Hadžialić, socialdemokratiskt regionråd i Stockholm, är nöjd med de preliminära siffrorna.

– Vi går fram med nästan sju procentenheter vilket är ett historiskt starkt resultat. Stockholmarna har sagt sitt och röstat för ett maktskifte i Region Stockholm. Man har tröttnat på den politik som Moderaterna och Irene Svenonius har fört, säger hon.

”Känner personligt ansvar gentemot vårdpersonal”

De senaste åren har frågan om sjukvården kommit att hamna i fokus i regionen, mycket via Sjukvårdsuppropets arbete på sociala medier. Det är också den fråga S vill hugga tag i först om det blir ett maktskifte, säger Hadžialić.

– Vi har gått till val på reformer för att stärka vården – vårdcentralerna och sjukhusen – och en historisk satsning för att trygga kompetensförsörjningen och ge vårdpersonalen andrum, säger hon.

Tror ni att ni fått draghjälp av att vårdfrågan uppmärksammats stort i sociala medier?

– Starka berättelser från regionens vårdpersonal, inte minst genom sjukvårdsuppropet, har verkligen belyst det moderata vanstyret för många Stockholmare. Jag känner ett personligt ansvar gentemot dem att visa att det finns en bättre riktning för regionens sjukvårdspolitik, säger Hadžialić.

Men hur det eventuellt kommande styret ska se ut är i nuläget oklart. Det enda parti som S med säkerhet utesluter från ett samarbete är Sverigedemokraterna, enligt Hadžialić.

Svenonius: Kan styra i minoritet

Finansregionrådet Irene Svenonius (M) säger att partiet kommer sondera terrängen under kommande dagar.

”Moderaterna har förr visat att det går att styra Regionen i minoritet mellan 2014 och 2018”, säger Iréne Svenonius.

– Vår utgångspunkt är att fortsatt, konstruktivt och tillsammans med andra samla regionen till ett styre som fungerar, erbjuder stabilitet i en orolig tid och förmår vara framtidsinriktat. Om detta vill vi kommande dagar föra samtal, säger hon.

Hon påpekar också att man hittills endast har ett preliminärt resultat. Hon säger även att hon siktar på att M ska styra regionen i minoritet, även om partiet inte ökat när det slutgiltiga resultatet kommit.

– Moderaterna har förr visat att det går att styra regionen i minoritet mellan 2014 och 2018, säger Svenonius.

Aftonbladet har sökt grundarna till Sjukvårdsuppropet för en kommentar.