Ardalan Shekarabi: Sverige behöver uppdatera Iranpolitiken

Publicerad 2022-10-04

De kraftiga protesterna i Iran växer.

Avgående ministern Ardalan Shekarabi (S), som själv har iransk bakgrund, följer läget noga.

– Det är uppenbart att Iranpolitiken både i Sverige och europeiska unionen behöver uppdateras, säger Ardalan Shekarabi.

Protesterna i Iran fortsätter och har spridit sig över hela landet.

Gnistan som utlöste protestvågen i landet var 22-åriga Mahsa Jina Aminis död. Hon greps och frihetsberövades av den iranska moralpolisen den 16 september för att hon inte bar den obligatoriska slöjan ”på rätt sätt”.

PLUS: Tre experter: Då kan det bli en ”iransk vår”

Manifestation för det iranska folket på Norrmalmstorg i Stockholm på onsdagen 28 september.

Över hela världen fortsätter det att hållas demonstrationer till stöd för de iranska kvinnornas kamp mot förtrycket.

S-politikern och den tidigare ministern Ardalan Shekarabi, som själv har iransk bakgrund, har följt läget.

Bland annat säger Shekarabi att politiken behöver ses över.

– Sverige har traditionellt sätt haft en aktiv Iranpolitik men det är uppenbart att Iranpolitiken både i Sverige och Europeiska unionen behöver uppdateras eftersom vi har ett nytt läge. Det är landsomfattande protester som håller i sig och regimen använder sig av brutalt våld och då måste Iranpolitiken uppdateras utifrån de behoven, säger Ardalan Shekarabi i P1 Morgon.

Ardalan Shekarabi (S)

”Måste ta kraftfullare tag”

Danmarks utrikesminister sa nyligen att han vill ha EU-sanktioner mot Iran. På frågan om det behövs sanktioner svarar Ardalan Shekarabi:

– Det är en fråga som regeringen måste ta ställning till. De senaste decennierna har man fokuserat på atomenergifrågan, politiker har fokuserat på det, media har fokuserat på det. När Iran diskuteras så är det experter som har ett geopolitiskt perspektiv som deltar. Vi måste sätta tydligare fokus på frågor som rör mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter.

 Arman Teimouri (L)

Liberalen Arman Teimouri, tidigare riksdagsledamot och numera i kommunfullmäktige i Karlstad säger att det är viktigt att visa ett starkt stöd för det iranska folket.

– Det är viktigt att delta i de manifestationer som hålls i landet för att visa sitt stöd för de kvinnor som tar av sig slöjan i Iran och att de inte ska känna sig ensamma, säger han i P1 Morgon.

– Sedan måste också politiken ta kraftfullare tag kring regimen och där tycker jag att världen har varit lite lama mot Iran under en ganska lång tid.

– USA har exempelvis infört sanktioner mot moralpolisen i Iran och det är någonting som några i övriga världen inte har gjort. Det måste komma mer sanktioner mot landet och specifikt mot personer som ser till att det här förtrycket kan pågå i Iran. Där har världen varit lama.