5 punkter om vårbudgeten
Publicerad 2025-04-15
Under tisdagsmorgonen presenterade finansministern vårändringsbudgeten.
Lågkonjunktur, handelskrig och slopat bostadsbidrag för barnfamiljer.
Här är de fem viktigaste punkterna.
1. Hur mycket?
Sedan tidigare har regeringen aviserat satsningar på 11,5 miljarder kronor i tilläggsbudgeten.
Av dessa läggs 5,8 miljarder på ett så kallat stimulanspaket, som innebär en rad satsningar som är tänkta att få igång ekonomin.
2. Vinnare och förlorare?
De största potten, totalt 4,35 miljarder, läggs på en tillfällig höjning av rot-avdraget. Med detta hoppas regeringens på att kunna stötta byggbranschen.
Istället för ett avdrag på 30 procent kommer företag nu att kunna dra av 50 procent av arbetskostnaden.
Resterande del, totalt 1,45 miljarder, kommer att spridas ut på vägunderhåll (500 miljoner), fler studieplatser på yrkeshögskolor och komvux (709 miljoner), sommarjobb för unga (250 miljoner), höjning av a-kassa (56 miljoner) och tillskott till Arbetsförmedlingen (60 miljoner).
Även Kriminalvården (484 miljoner), samt en satsning på ökad skolsäkerhet (353 miljoner) plus en rad åtgärder mot ungdomskriminalitet (357 miljoner) har tilldelats en pott med pengar.
Samtidigt fasas det tidigare tillägget i bostadsbidraget för barnfamiljer ut. Anledningen när att regeringen bedömer att ekonomin har återhämtat sig så pass mycket att behovet inte är lika stort längre.
– Det här var tillfälligt och vi har hela tiden sagt att det kommer att fasas ut. Men sammantaget kommer vi fortsätta göra det som behövs för att stötta hushållen och dem som har det tuffast, säger Svantesson.
3. Fortsatt lågkonjunktur
Regeringen räknar med att lågkonjunkturen kommer att hålla sig under hela 2025 och även 2026.
Även arbetslösheten väntas fortsatt vara hög.
I budgeten betonar regeringen att osäkerheten kring de amerikanska tullarna är fortsatt stor. I värsta fall kan högre tullar i kombination med ett fortsatt handelskrig leda till en än mer utdragen lågkonjunktur.
Den stora osäkerheten i världen gör dessutom att företag och hushåll senarelägger olika inköp och investeringar, vilket ytterligare dämpar den ekonomiska återhämtningen.
– Det finns inga vinnare i det som vi nu ser, konstaterade Svantesson.
4. Inga räntesänkningar
Regeringen tror inte på några fler räntesänkningar under 2025 och 2026.
”Efter den senaste sänkningen till 2,25 procent i januari 2025 väntas inga ytterligare räntesänkningar under 2025 och 2026”, står det i vårändringsbudgeten.
Detta trots att det varit bankernas huvudscenario sedan handelskriget med USA inleddes.
5. ”Stor osäkerhet”
Finansminister Elisabeth Svantesson presenterade den ljusblå bunten med vårändringsbudgeten genom att konstatera att ”det görs i en tid av betydande osäkerhet” och hänvisar till det pågående ”handelskriget”.
– Det är sorgligt, säger hon på pressträffen.
Vidare konstaterar hon att regeringen tidigare ansågs ha goda förutsättningar för en återhämtning i den svenska ekonomin – men att det nu är brutet.
Dock poängterar hon att det ekonomiska läget såklart kan ändras till det bättre, samt understryker att Sverige har starka statsfinanser och en låg statsskuld.