SD-politiker åtalas för styckmord: ”De var vänner”

Publicerad 2022-06-14

I höstas upptäcktes kroppsdelar i vattnet runt om i centrala Stockholm.

Nu åtalas en dåvarande SD-politiker från Nyköping för mord, efter att en man i 60-årsåldern skjutits till döds.

– Såvitt det är känt i utredningen var de vänner sedan många år tillbaka, säger kammaråklagare Marina Chirakova.

Den makabra historien tog sin början i mitten av september i fjol. Då upptäcktes ett huvud i en sopsäck av medarbetare på ett företag som arbetade med att rensa skräp i Karlbergskanalen, i centrala Stockholm.

En dryg månad senare gjordes nya fynd, då kroppsdelar upphittades vid Junibacken på Djurgården.

– Upphittandet har skett vid tre tillfällen på två platser. Dels vid Karlbergskanalen, och vid två tillfällen på Djurgården, säger kammaråklagare Marina Chirakova.

Sköts i ex-politikerns hem

I november greps och häktades en lokal SD-politiker i Nyköping misstänkt för mordet. Inledningsvis frystes hans medlemskap, men sedan 25 april är han utesluten ur partiet, meddelar Sverigedemokraternas presstjänst.

Mannen, som var i 60-årsåldern, sköts till döds i ex-politikerns hem i Nyköping, enligt åtalet. Detta ska ha skett någon gång mellan 30 augusti och 16 september 2021.

Männen var vänner och enligt uppgifter i utredningen lärde de känna varandra när de jobbade på en myndighet.

Den tidigare SD-politikern åtalas i första hand för mord, genom att ha skjutit mannen i 60-årsåldern i huvudet, vilket orsakat dennes död. I andra hand gäller åtalet vållande till annans död, grovt brott. Enligt det resonemanget riktades pistolen mot mannen, skott avlossades, mannen träffades i huvudet och dog av sina skador.

Ex-politikern åtalas även för brott mot griftefriden, genom att han förvarat kroppsdelar och vid flera tillfällen flyttat dem mellan olika platser, samt slängt dem i vattnet i centrala Stockholm. Åtalet omfattar även grovt vapenbrott.

Vill inte uttala sig om misstankarna

Åklagaren vill i nuläget inte uttala sig om ett eventuellt motiv. Hon yrkar även på att ex-politikerns hem hålls avspärrat tills domen vinner laga kraft.

– Det är av vikt för utredningen i tingsrätten, för det fall det framkommer nya uppgifter med mera så kan det bli aktuellt med säkring av ytterligare bevisning i lägenheten, säger Marina Chirakova.

Louise Gunvén, advokat till den mordåtalade mannen, vill inte uttala sig om hur han ställer sig till misstankarna. Han kommer redogöra för sin version när huvudförhandlingen inleds.