Vill stoppa utländska pengar i svenska samfund

Patrik Dokk/TT

Publicerad 2022-05-27

Regeringen vill stoppa utländsk finansiering som leder till våldsbejakande extremism och antidemokratiska värderingar i svenska moskéer och andra trossamfund.

– Det har ingen plats i Sverige, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S).

Förra veckan meddelade regeringen att de så kallade demokrativillkoren för trossamfund som får statligt stöd ska skärpas. Bryter man mot villkoren ska bidraget stoppas.

Nu vill man även sätta stopp för utländsk finansiering av trossamfund i Sverige.

– Det finns tecken på att utländska intressen försöker påverka religionstolkningen, ibland i en extrem och våldsbejakande riktning. Det här är något vi ser allvarligt på, säger Gustafsdotter till TT.

Enligt integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) har man sett ”betydande ekonomiska överföringar” till olika församlingar i Sverige.

– Det är naturligtvis så att det riskerar att leda till krav på församlingarnas arbete, religionsuttolkning och ställningstagande. Det vill vi helt enkelt inte se i Sverige och då handlar det om vilka åtgärder man kan vidta mot det.

Reglering – inte förbud

Ärendet ligger på regeringskansliets bord, säger ministrarna, och det lutar åt att det blir ett myndighetsuppdrag eller en utredning som ska se över hur ett finansieringsstopp ska utformas och från vilka länder och utländska församlingar pengarna kommer.

Ygeman säger att han inte tänker sig något rakt förbud, utan snarare en reglering. Delvis för att ett förslag om totalt förbud skulle få en svårare resa i riksdagen, delvis för att det också finns legitim finansiering från utlandet.

– Vi vet att svenska församlingar, inklusive Svenska kyrkan, också har ett internationellt arbete. Däremot vill vi stänga ute den extremistiska bidragsgivningen som också är med och styr över vilka som ska predika för församlingar och vilka budskap som ska framföras.

”Jättebra arbete”

Regleringen ska gälla alla sorters trossamfund, inte bara muslimska.

– Det är inte bara knutet till en religion, även om vi kanske har sett de värsta exemplen där, säger Ygeman.

För en dryg månad sedan utbröt flera kravaller och upplopp i samband med högerextremisten Rasmus Paludans planerade koranbränningar på flera orter.

TT: Är det här ett försök att slå undan benen för Paludans så kallade valturné?

– Nej, det tycker jag inte man kan säga. Den här bollen var vi på innan dess. Många av de muslimska församlingarna gjorde ett jättebra arbete kring påskupploppen och det som kom efter, när flera gjorde det tydligt att man ska ignorera sådana som söker provocera snarare än att göra något mot det, säger Ygeman.