Vinterkräksjukan gör comeback – handtvätt viktigt

Uppdaterad 2021-12-07 | Publicerad 2021-12-06

Vinterkräksjukan är tillbaka efter förra säsongens frånvaro. Arkivbild.

Förra vintern låg antalet fall av vinterkräksjukan på rekordlåga nivåer. Men nu är den gamla plågoanden tillbaka. Rådet för att minimera risken att drabbas är som alltid – tvätta händerna noggrant!

Vinterkräksjukan brukar komma som ett brev på posten i samband med att hösten övergår i vinter – ett mönster som bröts till följd av pandemiåtgärderna.

– - Vi hade ingen säsong över huvud taget förra året. Det rapporterades bara in ett fåtal fall och det är något vi aldrig har sett tidigare så länge vi har haft den här övervakningen, något man till stor del tror beror på de restriktioner vi hade då, säger Elsie Ydring, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Nu har dock smittan börjat ta fart igen, visar sökstatistik från 1177 Vårdguiden och tester från landets laboratorier som FHM sammanställt. Hur omfattande spridningen blir går ännu inte att säga, men den som vill undvika att drabbas bör hålla koll på handhygienen.

– Det är handtvätt med tvål och vatten som gäller, på så vis tvättar man mekaniskt bort viruspartiklarna från händerna. Vi vet också att handdesinfektionsmedel inte har speciellt god effekt mot det här viruset, säger Elsie Ydring.

Alla löper dock inte samma risk att drabbas.

– - Man brukar säga att ungefär 20 procent av befolkningen bär på en genetisk variation som gör att man inte blir infekterad av vinterkräksjuka.