Snart kan det vara slut med fritt tassande

Australisk småstad vill få bort missar från torg och gator

Publicerad 2021-12-05

Katter brukar gå sin egen väg.

Snart kan det vara slut med det.

I Australien vill man tvinga missar att gå i ledband.

Det är i småstaden Fremantle, strax söder om Perth, på australiska västkusten som lokalpolitiker vill att alla kommunala ytor, vägar, vägrenar och grönområden ska vara kattfria zoner.

–1970 gick hundar lösa på gatorna och jag förväntar mig att lösa katter på gatorna ska bli historia också, säger politikern Adin Lang som ligger bakom planen till lokaltidningen Perth Now.

Anledningen är att staden vill skydda det vilda djurlivet från katterna – och katter från att bli påkörda av bilar.

Även djurexperter är positiva.

– Det finns två anledningar att hålla din katt hemma. En är att tamkatter som går lösa sätter press på vilda djur i staden, de dödar 30 gånger fler vilda djur i naturen än vildkatter. Den andra är att forskning visat att katter som inte går lösa lever längre och är friskare, säger Tom Hatton på WA feral cat working group till tidningen.

Enligt Hatton lever en tamkatt som hålls hemma i genomsnitt i 13 år, en tamkatt som får gå ute lever i genomsnitt i tre år.

Nu skissas på ett förslag, sedan tar kommunen ställning till om förslaget ska offentliggöras under sex veckor för att få återkoppling från invånarna.

Just nu finns 750 tamkatter registrerade i Fremantle. Ny forskning visar att var och en dödar 186 reptiler, fåglar och däggdjur varje år i genomsnitt, skriver Perth Now.