Han har Stockholms galnaste julpynt

Ett ögonblick… Patrik Rudqvist, 38, som har en av Stockholms mest julpyntade balkonger

Publicerad 2021-12-11

Tomtar som klättrar och skuttande renar. Vad är det här för galenskap? Du lyser nästan upp hela norra Stockholm med dina ljusslingor? Hur började det här?

– Det började egentligen när jag var utbytesstudent i Colorado för många år sedan. Jag var sjutton år och vid jul åkte man runt i staden och tittade på alla hus som tänt julbelysningarna. Sedan låg det lite i dvala under flera år men när jag köpte den här lägenheten väcktes intresset att börja pynta själv. Det blir extra fint tycker jag eftersom det är en grå fasad.

Vad tycker dina grannar om spektaklet?

– Jag har inte fått några klagomål alls, för det mesta är det tummen upp och bara en massa kärlek. Även från boende på andra sidan gatan. Bor man i innerstaden har man för det mesta redan mörkläggningsgardiner.

Hur lång tid tar det att pimpa din balkong?

– Det tar lång tid. I år har jag hållit på i två veckor. Alla kvällar efter jobbet går åt att dra slingor. Nu får jag hjälp av min pojkvän Stiven också. Mitt mål brukar vara att ha allt färdigt veckan innan första advent men i år blev det en vecka senare på grund av teknikstrul. Jag brukar ju ha ett litet jippo också. I år var det väl 100 personer som var med och räknade ner inför upptändningen.

Det är inte bara julens högtider du uppmärksammar. Vilka brukar du lägga mest krut på?

– I år körde jag Halloween, påsk och Pride också men julen är helt klart den största, det är den som ger mest glädje.

Hur påverkar det här din elräkning?

– Förra året blev det bara 100 kronor dyrare. Jag använder bara ledlampor och använder bara grön el, det är viktigt att poängtera.

Hur snabbt går det att montera ner allting?

– Desto noggrannare jag tar ner allting desto lättare blir det nästa gång det ska upp. Jag vet inte hur många buntband jag använder, men det tar nog två-tre dagar. Jag har en tendens att köpa på mig mer och mer. Jag har inte räknat dem men jag har säkert närmare 100 ljusslingor uppe.

När släcker du den sista lampan?

– Förra året släckte jag i slutet av januari. Det lyser ju upp i mörka januari.

Vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Det är väl ändå att covid försvinner så att man kan resa och umgås som tidigare.

Patrik Rudqvists julpyntade balkong lyser upp i vintermörkret.

Följ ämnen i artikeln