Maya fast med sin familj i Grekland: ”Vi vet ingenting”

Publicerad 2022-07-05

Tiotusentals resenärer drabbas av SAS-strejken dagligen.

Maya, 25, är fast med sin familj i Grekland.

– Vi vet ingenting, om vi får resa hem i kväll, i morgon eller nästa vecka, säger hon.

Uppemot 30 000 resenärer dagligen kan drabbas av SAS pilotstrejk och cirka 50 procent av alla flygningar beräknas ställas in.

Maya Montenegro Diaz, 25, skulle resa hem från Preveza i Grekland i går, tillsammans med sin mamma, syster och sin systers två barn som är två och tre år gamla.

PLUS: Så vet du om din flight påverkas av pilotstrejken

Under måndagsmorgonen checkade de ut från sitt hotell och gjorde sig redo för sin hemresa. Men vid lunchtid såg de via nyheterna att SAS pilotstrejk var ett faktum.

– Vi fick ingen information alls från SAS. På Swedavias hemsida såg vi däremot att vårt flyg hade ställts in, strax innan vår transfer egentligen skulle ha hämtat oss vid hotellet. Vi hade ingenstans att bo, med en massa packning och två små barn i 40 graders värme, säger Maya.

Maya, 25, och systern Mariella, 30, är fast i Grekland.

Vet inte när de kommer hem

Efter närmare 10 timmars väntan meddelade familjens resebolag att de till slut hade ordnat ett nytt boende åt familjen.

I nuläget bor Maya och hennes mamma på ett hotell. Mayas syster och systerbarn har däremot flyttats till ett hotell i en annan stad i Grekland.

PLUS: Så vet du om din flight påverkas av pilotstrejken

När de kommer kunna resa hem vet de ännu inte.

– Min syster bor själv nu med två små barn på ett hotell en timme från oss, säger Maya, och fortsätter:

– Varje gång jag har ringt till SAS säger de att de att de jobbar för att försöka få med alla resenärer på ett och samma flyg så fort som möjligt. Om det blir i kväll, i morgon eller nästa vecka vet jag inte.

Inställda flyg på Arlanda på måndagen.

Begränsad möjlighet att boka om – resenärer utomlands prioriteras

SAS har tidigare meddelat att drabbade resenärer kommer att få boka om eller få pengarna tillbaka för sina biljetter fram till den 10 juli.

Men bara i dag ställs över 260 flyg in och många av de flyg som ännu inte ställts in är fullbokade, enligt SAS kommunikationschef Karin Nyman.

– Om man är intresserad av att boka om sitt flyg i närtid bör man vara på det klara med att det är otroligt fullt på alla flyg.

SAS kan inte säga hur många som är kvar utomlands på grund av inställda flyg. Men enligt Karin Nyman prioriteras de resenärer som är kvar utomlands på grund av inställda flyg vid ombokning av biljetter.

– Så är det alltid att vi jobbar med att försöka få hem folk som är fast utomlands.

Följ ämnen i artikeln