Tysklands parlament ska rösta om vaccinplikt

TT

Publicerad 2021-11-30

Olaf Scholz. Arkivbild.

Tysklands parlament ska rösta om vaccinplikt för invånarna, säger den tillträdande förbundskanslern Olaf Scholz till Bild.

Omröstningen ska hållas före årsskiftet.

Olaf Scholz har tidigare uttalat sig positivt till att införa vaccinplikt i landet. Han ansluter sig därmed till linjen i grannlandet Österrike, där regeringen sagt att allmän vaccinplikt ska införas i februari. Innan dess ska alltså gemene man få möjlighet att ta sprutorna.

Om förslaget går igenom bör vaccinplikten gälla från och med början av februari eller mars, enligt Scholz som i intervjun med Bild tillägger att ”vi måste agera snabbt”.

Der Spiegel har citat från Scholz som uppges komma från pandemimöten med bland andra företrädaren Angela Merkel. Scholz har där sagt att han tänker sig ett blocköverskridande förslag i förbundsdagen.

– Som ledamot kommer jag i alla fall att rösta ja.

Makthavarna har en balansgång opinionsmässigt i länder som Tyskland, eftersom det finns en liten men högljudd och bestämd andel av befolkningen som är mycket skeptisk till tvångsåtgärder i pandemin.

Många och delvis stökiga demonstrationer mot pandemipolitiken har hållits i tyska städer.

Men även andra europeiska länder är alltså inne på en liknande linje. Grekland har meddelat att invånare över 60 år måste ha börjat vaccinera sig senast i januari.

Scholz väntas efterträda Merkel om någon vecka.