V-kravet på förhandlingarna: Kommer bli ett problem

Riksdagsledamoten: Får inte bli en utredning

Publicerad 2021-11-14

GÖTEBORG. Förhandlingarna med Socialdemokraterna ska leda till skarpa förslag som ska genomföras innan nästa val, menar flera vänsterpartister.

Johan Lönnroth, tidigare vice ordförande i partiet, tycker att Nooshi Dadgostar ska ändra sina krav på Magdalena Andersson.

– Pensionerna blir ett problem, säger han.

Stämningen var på topp när 1 200 vänsterpartister samlades på Svenska Mässan på lördagen. Dagen innan mötte V-ledaren Nooshi Dadgostar Magdalena Andersson i en första förhandlingsrunda om partiets villkor för att släppa fram Socialdemokraternas nya partiledare i en statsministeromröstning.

Vänsterpartiet har varit en dörrmatta, men kommer inte längre att vara det, sa Nooshi Dadgostar i sitt invigningstal och rev ner rungande applåder, skratt och tillrop.

Nooshi Dadgostar under Vänsterdagarna i Göteborg.

Linda Jonsson, gruppledare i Pajala kommun, tycker att det känns väldigt bra att vara vänsterpartist dessa dagar.

– Det känns att vi har ett självförtroende som är bra och stärkt. Vi ser att vi fått resultat av politiken vi förde under sommaren också. Så det känns bra att vara vänsterpartist, konstaterar hon.

– Det är en kampkänsla. S har ett behov av vårt stöd och vi kommer inte att ge bort våra röster till Magdalena Andersson gratis. Vi har ett bra läge, säger hon.

Linda Jonsson, gruppledare i Pajala kommun.

Tidigare V-topp: Inte pensioner

Det är inte många vänsterpartister som Aftonbladet pratar med som vill gå in på vilka krav som Dadgostar borde ställa på Andersson i förhandlingarna. Men det handlar om höjda pensioner för dem som har det sämst och en stärkt sjukförsäkring, som partiledaren tidigare nämnt som viktiga frågor.

Johan Lönnroth, tidigare vice ordförande i V och med i partiet sedan 70-talet, hade ställt annorlunda krav.

– Jag skulle välja något på klimatområdet om större investeringar än vad som ligger i nuvarande budgetar. Pensionerna är ett problem på grund av pensionsarbetsgruppen så därför skulle jag ha valt bort den.

Men det viktigaste är ändå principfrågan och att partiet bryter och förhoppningsvis begraver sin ställning som stödparti, tycker han.

– Det viktigaste är själva principen att vi förhandlat. Och att vi visar att vi bryter den förnedrande klausulen från Centerpartiet att S inte får förhandla med oss.

”Inte en utredning”

Flera vänsterpartister säger att förhandlingarna måste ge ett konkret resultat – skarpa förslag – som ska genomföras inom en snar framtid. Daniel Bernmar, kommunalråd i Göteborg, anser att man bör ha ett skriftligt avtal, inget på en hemlig servett.

– Det kan inte vara något som pekar på 2023 och det ska vara ett klart och tydligt resultat. Det är inte en utredning vi ska önska utan något där vi kan se förändring i närtid, säger han.

Den absoluta majoriteten av Vänsterpartiets väljare vill se Magdalena Andersson som statsminister. Om förhandlingarna med S inte går i lås är det troliga att Moderaternas partiledare Ulf Kristersson få uppdraget att försöka bilda regering.

Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson och riksdagsledamot, säger att det är ett svårt läge, men att man bäst försvarar sina väljares röster såhär.

– En majoritet av våra väljare ser Magdalena Andersson som statsminister men vill också se ett pensionssystem som gör att man kan känna trygghet och en sjukförsäkring som det går att lita på och det är det vi försöker finna lösningar på.

Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet.