Regeringen vill förlänga covid-19-lagen: ”Svårt förutse utvecklingen”

Publicerad 2021-10-12

Regeringen vill förlänga den tillfälliga covid-19-lagen och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen.

Detta då det är svårt att förutse utvecklingen den kommande våren.

– Regeringen behöver fortsatt ha god beredskap som gör det möjligt att vidta effektiva och träffsäkra smittskyddsåtgärder om behov skulle uppstå, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Sedan den 10 januari 2021 gäller en tillfällig covid-19-lag i Sverige.

Lagen tillkom för att regering och myndigheter snabbt ska kunna besluta om begränsningar och åtgärder för att förhindra smittspridning.

Lagen gäller till och med den 31 januari, men på tisdagen skickade regeringen in ett förslag om en förlängning till och med den 31 maj 2022.

Syftet är att ”säkerställa en fortsatt god beredskap för att hantera covid-19-pandemin” då det enligt regeringen är svårt att förutse pandemiutvecklingen under den kommande våren.

Socialminister Lena Hallengren (S).

– Regeringen behöver fortsatt ha god beredskap som gör det möjligt att vidta effektiva och träffsäkra smittskyddsåtgärder om behov skulle uppstå, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

I förslaget föreslås även ändringar i de båda lagarna, bland annat att regeringens möjlighet att stänga verksamheter tas bort. Detsamma gäller möjligheten att förbjuda sällskap av en viss storlek på allmän plats.

Förutsättning för vaccinbevis

Även kommunernas möjlighet att meddela förbud om att vistas på särskilt angivna platser tas bort.

Vidare föreslås ändringar av lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen, den så kallade serveringslagen. Ändringen innebär att serveringsställen och de verksamheter som träffas av lagen framöver kommer regleras mer lika när det gäller krav på smittskyddsåtgärder.

Regeringen föreslår även ändringar i serveringslagen.

Även möjligheten för regeringen att meddela föreskrifter om att serveringsställen ska hållas stängda tas bort.

Regeringen uppger även att en förlängning av covid-19-lagen är en förutsättningen för att det remitterade förslaget om vaccinationsbevis kan vara en möjlig smittskyddsåtgärd på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ska kunna tas vidare.

Remissinstanserna kan lämna synpunkter på förslagen fram till 1 november.