M vill ändra alkohollagen

TT

Publicerad 2021-10-19

Moderaternas partistyrelse vill lätta på alkohollagen. Arkivbild.

Moderaternas partistyrelse vill ändra alkohollagen, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Förslagen ska diskuteras på Moderatstämman som inleds på torsdag.

Bland annat vill man att kravet om att restauranger måste erbjuda mat för att få sälja alkohol tas bort. Man vill även att den som köper hämtmat ska kunna köpa med sig alkohol till maten.

– De här förändringarna, som nu föreslås, gör att det kommer att bli enklare att beställa hem, och faktiskt få hela upplevelsen med sig, även en flaska vin. På samma sätt att en frisör som skall göra en bröllopsuppsättning får sälja ett glas bubbel till klippning och uppsättning, säger Oliver Rosengren, kommunalråd i Växjö.

Under pandemin har flera kommuner godkänt att restauranger levererar alkohol tillsammans med hämtmat.

– Det har alltid funnits ett behov av förenklingar för företagen i besöksnäringen, men man kan ju säga att efter den här coronakrisen som har varit, så är ju behovet av lättnader större än någonsin, säger Stefan Lundin, branschorganisationen Visitas chefsjurist, till Ekot.

Socialminister Lena Hallengren (S) försvarar de nuvarande reglerna. ”Alkohollagstiftningen utgår från att skydda folkhälsan. Ökar du tillgången till alkohol så kommer det leda till ökade skadeverkningar i form av missbruk och våld i hemmet”, skriver hon i ett mejl till Ekot.

Följ ämnen i artikeln