Konsult hade tusentals bilder från Volvo och Scania – döms

Uppdaterad 2021-09-16 | Publicerad 2021-09-15

En man döms till tre års fängelse för spioneri, meddelar Göteborgs tingsrätt.

47-åringen stod åtalad för att ha lämnat uppgifter från Scania och Volvo Cars till en rysk underrättelseofficer.

”Han har varit fullt medveten om att de uppgifter han lämnat skulle komma Ryssland till del”, skriver tingsrätten.

Mannen döms till tre års fängelse.

En 47-årig man döms till tre års fängelse för att ha spionerat inom svensk fordonsindustri. Det meddelar Göteborgs tingsrätt idag.

Kvällen den 26 februari 2019 stormade flera Säpovakter en restauranglokal på Kungsgatan i Stockholm. 47-åringen satt vid bordet med en rysk underrättelseofficer, som släpptes på grund av sin diplomatiska immunitet – och kort därpå lämnade landet.

Fick sedelbuntar av ryske diplomaten

47-åringen misstänktes ha träffat en rysk diplomat under flera års tid för att överlämna uppgifter. Informationen ska ha kommit från mannen under tiden som han arbetade som konsult för Scania.

I samband med mötena lämnade diplomaten över sedelbuntar till mannen – belopp på 10 000 eller 30 000 kronor.

“Tingsrätten har kommit fram till att mannen kopierat hemlig information från både Volvo och Scania och överfört denna på bland annat USB-minnen som han sedan överlämnat till den ryske ambassadtjänstemannen samt att han varit fullt medveten om att de uppgifter han lämnat skulle komma Ryssland till del”, står det i tingsrättens dom.

Polisen hittade flera sedelbuntar hemma hos den nu dömde mannen. Vid möten med den ryske underrättelsetjänstemannen hade han mottagit mellan 10 000 kronor och 30 000 kronor i kontanter.

Drogs med ekonomiska problem

I förhör har personer i mannens närhet berättat att 47-åringen ofta pratat om att han ville bli rik. Samtidigt som han under ett par tid före gripandet dragits med stora ekonomiska problem.

Den 47-årige mannen är civilingenjör och har arbetat som konsult för Volvo personvagnar under 2016-2017 och från februari 2018 till dess han greps den 26 februari 2019 för Scania.

Mannen har nekat till brott.