Zelenskyj öppnar för diskussion om neutral status

Uppdaterad 2022-03-28 | Publicerad 2022-03-27

Volodymyr Zelenskyj är beredd att diskutera landets neutrala status som en del av ett fredsavtal med Ryssland.

Presidenten understryker att en överenskommelse endast är aktuellt om Vladimir Putin drar tillbaka sina styrkor.

Följ ämnen
Ukraina

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att han är beredd att samtala med Ryssland om en kompromiss som inkluderar neutralitetsstatus i ett eventuellt fredsavtal, skriver Reuters.

En eventuell neutralitetsstatus skulle vara tvungen att garanteras av en tredje part och gå igenom en folkomröstning, understryker Zelenskyj. Presidenten säger även att säkerhetsgarantier, neutralitet och ett avtal om att vara kärnvapenfria är några av detaljerna som landet är villigt att diskutera.

– Vi är redo att gå för det. Det här är de mest viktiga punkterna, säger Zelenskyj.

Ryssland förbjuder intervjun

Beskedet meddelades under ett tal med ryska journalister i ett videosamtal som pågick i 90 minuter. Rysslands kommunikationsmyndighet uppmanade tidigare under kvällen ryska medier att inte rapportera om intervjun.

Volodymyr Zelenskyj.

Zelenskyj betonar att Ukraina och Ryssland inte kommer att nå en överenskommelse om inte Vladimir Putin drar tillbaka sina trupper ur landet.

Ukrainas president säger att han inte är villig att kompromissa när det gäller ”demilitarisering” av landet.

Fredsförhandlingar väntas

Under intervjun ska presidenten ha sagt att den ryska invasionen inneburit förstörelse av rysktalande städer i Ukraina som är värre än det ryska kriget i Tjetjenien.

Vladimir Putin.

Enligt Dagbladet ska Donbass-regionen i östra Ukraina vara ytterligare en punkt som Ukraina är redo att kompromissa med. Exakt vad kompromissen innebär är fortfarande oklart. I Donbass har ryskstödda separatister kämpat mot den ukrainska armén de senaste åtta åren.

– Jag inser att det inte är möjligt att driva ut Ryssland ur Ukraina helt utan att starta ett tredje världskrig, säger presidenten.

Beskedet kommer dagar innan parterna ska träffas i Turkiet för en ny omgång fredsförhandlingar.