Joe Biden: Rätt beslut att dra tillbaka trupperna

Uppdaterad 2021-08-17 | Publicerad 2021-08-16

Joe Biden står fast vid att det var rätt att dra tillbaka trupperna från Afghanistan.

– Amerikanska trupper ska inte kämpa och dö i ett krig som afghanska styrkor inte är beredda att utkämpa själva, sa han i ett tal till nationen i natt.

I kritikstormen mot presidenten öppnar en topprepublikan för att han borde avsättas från sin post.

Talet var Joe Bidens första offentliga uttalande sedan talibanerna tog över Kabul.

I takt med att situationen eskalerat i landet har presidenten fått kritik för hur man hanterat tillbakadragandet av trupperna i Afghanistan – och avslutningen på USA:s 20 år långa insats i landet.

Men trots kritiken står Biden fast vid sitt beslut: det var rätt att att dra tillbaka trupperna.

– Efter 20 år har jag lärt mig den hårda vägen att det aldrig har funnits en bra tid att dra tillbaka amerikanska styrkor, säger han.

– Vad har hänt nu? Afghanistans ledare gav upp och lämnade landet. Militären har kollapsat. Det här eskalerade snabbare än vi trodde, säger Joe Biden.

Han säger också att USA:s uppdrag i landet aldrig var att skapa en enad nation – det var att förhindra en terrorattack mot USA.

”Hur många fler liv?”

Han frågade hur många fler generationer av USA:s döttrar och söner som bör skickas för att kämpa i Afghanistans inbördeskrig.

– Hur många fler liv är det värt? Jag kommer inte att upprepa tidigare misstag.

Han tog upp exempel på hur USA satsat på Afghanistan: med krigsmateriel, utbildning och soldater.

– Vi gav dem alla verktyg de kunde behöva för att avgöra sin framtid. Men vi kunde inte ge dem viljan att kämpa för sin framtid.

Som fjärde president under USA:s insats i Afghanistan menar Biden att han tar sitt ansvar.

– Jag kommer inte att skicka vidare ansvaret till en femte president. Jag ångrar inte mitt beslut.

Joe Biden under presskonferens på måndagskvällen, svensk tid.

”Kommer kämpa för flickors rättigheter”

Men det betyder inte att USA inte kommer att hjälpa Afghanistan på andra sätt, menar Biden. Man kommer att fortsätta att stötta det afghanska folket, verka för demokrati och kämpa för flickors och kvinnors rättigheter.

Biden, som tillbringat helgen på sommarstället Camp David, avbröt semestern i förväg efter att de kaotiska bilderna från flygplatsen i Kabul började spridas.

Nu säger han att de amerikanska trupperna jobbar för att kunna genomföra evakueringar och säkra flygplatsen.

– Det är inte utan risker. Vi har gjort klart för talibanerna att om de attackerar vår personal kommer USA att svara kraftfullt.

Efter den hastiga återkomsten till Vita huset återvände Biden till semestern i Camp David. Men i Washington är kritiken hård.

Den republikanske senatorn Ben Sasse från Nebraska säger till CNN att händelserna i Kabul är värre än fiaskot i Saigon 1975 då USA:s inblandning i Vietnam slutade med en förnedrande kaosevakuering.

Senatorn Rick Scott från Florida går så långt som att öppna för att regeringen bör åberopa det 25:e tillägget för att få Joe Biden avsatt från sin post, skriver Politico.

Republikanen, som ses som en möjlig presidentkandidat 2024, skrev under måndagen på Twitter: ”Vi måste ta oss an en seriös fråga: Är Joe Biden kapabel att utföra sina plikter eller är tiden kommen för att åberopa det 25:e tillägget?”.

Ett sådant scenario skulle kräva att vicepresidenten med en majoritet av regeringen bakom sig anser att presidenten inte längre är förmögen att göra jobbet.

Sedan måste man ha med sig två tredjedelar av ledamöterna i både senaten och representanthuset i en omröstning för att processen skulle bli av.

Även om ett sådant dramatiskt händelseförlopp är helt osannolikt finns det även kritik internt inom Demokraterna.

– Vi har tuffa, men nödvändiga frågor om varför vi inte var bättre förberedda för ett ”worst case-scenario” som inkluderade en sådan snabb och total kollaps av den afghanska regeringen och styrkorna, säger demokratiske senatorn Mark Warner, ordförande i utskottet för underrättelsefrågor i senaten till CNN.

Även David Axelrod, tidigare rådgivare till Barack Obama under hans tid som president, hade hårda ord för sin förre chefs vicepresident.

– Det går inte att försvara utfallet här. Det här har varit en katastrof, säger han till CNN.

– Han måste ta på sig misslyckandet. Han är överbefälhavaren, säger David Axelrod.

DAILY Hur kunde det gå så snabbt?

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen