Här är världens bästa land för mammorna

Publicerad 2015-05-05

Norge är bästa landet i världen för mammor, enligt Rädda Barnens internationella statusrapport. ”Jag är så stolt”, säger statsministern Erna Solberg.

Nu är det klart.

Norge tar hem förstaplatsen som årets bästa land för mammor.

Sverige däremot är sämst så in i Norden – men på femteplats i hela världen.

– Jag är så stolt, säger Norges statsminister Erna Solberg.

Det framgår i Rädda Barnens årliga internationella statusrapport för 2015 som släpps i dag, tisdag. Norge är det bästa landet i världen för mammor före de nordiska länderna.

Redan i går fick tvåbarnsmamman och Norges statsminister Erna Solberg både rapporten och möjlighet att fira tillsammans med en babygrupp, skriver VG.

”Mycket trevligt”

Solberg blev själv mamma först som 36-åring.

– Det är mycket trevligt att det är så bra att vara mamma i det här landet. Mina barn har blivit 16 och 18 och är lite större än dessa, säger norska Solberg, under tiden som hon gosar med bebisarna, till VG och fortsätter:

– Jag är så stolt.

I Rädda Barnens rapport har man kollat på mammornas hälsa, småbarnens hälsa, mammans utbildning, ekonomiska villkor och politiskt deltagande.

De översta tio länderna, där alla de nordiska länderna finns med och där Sverige stannar på en femteplats, uppnår en väldigt hög nivå i detta. USA hamnar bara på 33:e plas.

Men de övriga Nordiska länderna ska inte hänga läpp.

– Det är svårt att dra slutsatser mellan länder som ligger nära varandra i standard och levnadsförhållanden, säger Anders Maxson, pressansvarig på Rädda Barnet.

Däremot visar Rädda Barnets rapport på skillnader mellan toppen och botten på listan.

Sämst i Afrika

På andra ändan av lista finns exempelvis Somalia. Där har mammor bara gått utbildning i 2,5 år. I Norge 17,5 års utbildning.

– Vad vi vet är att när kvinnor får utbildning, då är mödrahälsan bättre, säger Solberg.

I de 11 bottenrankade länderna är alla utom två av dem från Väst- och centralafrika och visar en omvänd bild av länderna som ligger tio i topp. Länderna i botten presterar dåligt i alla indikatorer. Villkoren för mammor och deras barn är där väldigt dystra. I genomsnitt dör en kvinna av 30 av graviditetsrelaterade orsaker. Ett barn av åtta dör före sin femårsdag.

I Norden dör endast en kvinna på 15 000.

– Det är en enorm skillnad, säger Maxson.

Statistiken visar också, enligt Rädda barnen, vilken roll en väpnad konflikt och dåligt styre spelar in i de här tragedierna. ”Nio av de elva länderna är konfliktdrabbade eller på annat sätt bräckliga stater vilket innebär att de inte kan utföra funktioner som är nödvändiga för att möta medborgarnas grundläggande behov”, står det i rapporten.

ANNONS