Trump tar ton i Georgias ödesval

Grim Berglund/TT

Lars Pedersen/TT

Publicerad 2020-12-06

Omvalet i delstaten Georgia för två platser till senaten kan påverka maktbalansen i Washington. Nu rycker USA:s president Donald Trump ut för sitt partis kandidater. Arkivbild.

Omvalet i Georgia i januari avgör om Republikanerna eller Demokraterna får makten i USA:s senat.

President Donald Trump har rest dit för att dra sitt strå till stacken i valkampanjen. Frågan är om han hjälper eller stjälper.

Den 74-årige avgående presidenten och hans hustru Melania Trump ska framträda på ett valmöte på regionflygplatsen i Valdosta i södra Georgia.

Arrangörerna i det troget republikanska fästet Lowndes county har lovat ett fullspäckat program. Trump väntas ta till orda vid 20-tiden lokal tid (02-tiden svensk tid), enligt The Guardian.

Georgia, i sydöstra USA, har ett valsystem där en kandidat till senaten måste få mer än 50 procent av rösterna för att bli vald. Den gränsen nådde inte någon kandidat i valet den 3 november.

Därför blir det ett andra och avgörande omval den 5 januari. Sittande republikanska David Perdue och Kelly Loeffler (som är ersättare sedan Johnny Isakson avgått av hälsoskäl) utmanas av demokraterna Jon Ossoff respektive Raphael Warnock.

Bisarr video

Inflytelserika republikaner varnar i tysthet för att presidentens närvaro i Valdosta kan skada partiets två kandidater.

Trump har nämligen på intet sätt lugnat sig vad gäller sina påståenden om valfusk, vilket kan innebära att republikaner inte går och röstar då de inte litar på valsystemet.

I onsdags lade Trump ut en 46 minuter lång video på Facebook som vissa politiska bedömare i USA betraktar som något slags rekord i bisarrhet. Han orerade om ej framlagda bevis på valfusk som påstås ha gynnat Joe Biden och slog fast att ”bedrägeri på en aldrig tidigare skådad skala” genomförts.

Avgör allt

Valet i januari blir ödesmättat eftersom det avgör maktbalansen i USA:s senat.

Skulle demokraternas kandidater Ossoff och Warnock vinna blir läget 50–50 i senaten. I så fall får demokraten Kamala Harris utslagsröst i egenskap av vicepresident.

Representanthuset och senaten sätter ramarna för presidentens makt och spelutrymme i USA. För att ett lagförslag ska gå igenom måste det antas av kongressens bägge kamrar. Senaten godkänner också ambassadörer, ministrar och HD-domare som nominerats av presidenten.

Senatorsvalet i Georgia är således oerhört viktigt för båda partierna. Redan en månad före valet har politisk reklamplats i medier bokats för 300 miljoner dollar, över 2,5 miljarder kronor.

ANNONS