De panikändrar coronastrategin efter folkstormen

Skenande smittotal i Kanada

Publicerad 2021-04-20

Smittan i Kanada skenar och sjukhusen är redan på bristningsgränsen.

Men efter en folkstorm tvingas politikerna panikändra den hårdare strategin.

”Vi är på väg in i det som Italien och New York gick igenom för ett år sedan”, skriver Rajiv Singal, chefskirurg på ett sjukhus i Toronto, på Twitter.

Aftonbladet skrev i helgen om den tredje vågen som slagit rejält mot Ontario, Kanadas mest folkrika provins med drygt 14 miljoner invånare som omfattar både Toronto och huvudstaden Ottawa.

För tillfället har man drygt 4 000 nya smittade dagligen. Relativt beskedliga siffror i en svensk jämförelse, men man fruktar att detta endast är början.

Modeller har visat att antalet smittade kan mångdubblas inom någon månad och myndigheterna har beräknat att så många som 1 800 patienter kan behöva intensivvård i slutet av maj.

Redan nu är sjukvården svårt prövad. Fler än 2 400 patienter med covid-19 vårdas just nu på sjukhusen. Det är 700 fler än när den andra vågen var som värst.

Provinsens främste folkhälsoexpert Adalsteinn Brown gav en skrämmande varning till befolkningen i en tv-intervju under fredagen.

Sjukvården i Ontario är nära kollaps med över 2 400 patienter på sjukhus och 4000 nya smittade om dagen.

Lägger in vuxna på barnsjukhus

Han sa bland annat att sjukhusen inte längre kan fungera normalt och är vid bristningsgränsen. En av krisåtgärderna är att lägga in vuxna patienter på barnsjukhus.

– Det har aldrig hänt i Ontario förut. Det har aldrig hänt i Kanada förut, sa Adalsteinn Brown till CTV.

I ett desperat försök att vända trenden beslutade myndigheterna om en rad tuffare restriktioner som började gälla i lördags.

Bland åtgärderna finns gränskontroller mot intilliggande provinser för att stoppa icke samhällsviktiga resor, ett förlängt utegångsförbud för annat än viktiga ärenden och för att ta sig till jobbet och hårdare regler för många kunder samhällsviktiga butiker får ta emot.

Invånare i York-regionen står i kö för coronavaccin. Kelly Steptoe omfamnar sin mamma Patricia Nind.

Två av restriktionerna möttes av massiv kritik och tas nu tillbaka av politikerna trots rädslan för att helt tappa kontrollen över den skenande smittan.

Mest uppmärksamhet fick de utökade befogenheterna för polisen att slumpmässigt stoppa bilister och gångtrafikanter på gatorna. Invånarna skulle enligt beslutet vara skyldiga att visa legitimation och uppge syftet med att de befann sig ute och inte i sina hem.

– Om du inte samarbetar bryter du mot lagen och kan få böter, sa Sylvia Jones, minister med ansvar för lag och ordning i Ontario, på en presskonferens uppger Toronto Sun.

Både människorättsaktivister, allmänhet och polisen i provinsens städer var överens om att det var ett dåligt beslut. Bara timmar efter politikernas besked gick polisen i både Toronto och Ottawa ut och sa att de inte tänkte använda sina utökade befogenheter.

Sylvia Jones fick hålla en ny pressträff där hon meddelade att beslutet dragits tillbaka.

En kvinna som protesterar mot utegångsförbudet möts av polis.

Stor ilska trots panikändringen

Provinsregeringen, med premiärminister Doug Ford i ledningen, tvingades också dra tillbaka beslutet att stänga alla lekplatser – vilket hade varit ett hårt slag för alla hårt prövade föräldrar som redan lever under restriktioner som kräver att de håller sig mesta tiden i hemmet.

Det tog mindre än två dygn innan premiärministern böjde sig för folkstormen och twittrade att lekplatserna kunde öppna igen.

Ontarios premiärminister Doug Ford.

Kritiken är massiv mot regeringen, som anklagas för att inte ha tagit smittoläget på allvar innan det var för sent.

”Det har varit en extremt upprörande och händelserik dag. Vi är på väg in i det som Italien och New York gick igenom för ett år sedan. Jag kan inte förstå hur vi har hamnat i det här i Ontario nu. Ingen av de platserna hade någon förvarning. Vi har haft ett år på oss att förhindra detta”, skriver Rajiv Singal, chefskirurg på ett sjukhus i Toronto, på Twitter.

Han varnar även för att intensivvårdsavdelningar snart kan behöva sålla bland patienter som behöver vård, för att prioritera de som har störst chans att överleva.

”Vi har varnat för detta i månader. Triage i intensivvården som bara kändes som en teoretisk möjlighet för några veckor sedan framstår nu som troligt. Vi är redo, men det kommer vara hjärtskärande”, skriver Rajiv Singal.

Samtidigt larmar sjuksköterskor på iva om att bristen på ersättning för förlorad inkomst vid sjukfrånvaro i provinsen gör att mängder människor, inklusive anställda på sjukhusen, dyker upp på sina jobb trots att de har symtom.

– Många människor har inte sjukersättning och de kommer gå till sina jobb sjuka, säger sjuksköterskan Birgit Umaigba till CTV.

– De kommer sprida smittan och vi kommer se en flodvåg av folk på iva. Vi har inte kapaciteten eller antalet anställda för att behandla alla.

Hon har själv behövt isolera sig två gånger efter misstänkta covid-19-symtom. Ingen av gångerna fick hon ersättning.

2 400 personer i provinsen vårdas på sjukhus för covid-19. Här tar en sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen vid Humber River Hospital i Toronto hand om en svårt sjuk 47-årig kvinna.

Larmar om låg sjukersättning

Doug Fords regering har flera gånger stoppat förslag om sjukersättning i provinsen. De som inte har privat sjukförsäkring får ansöka om federal ersättning i efterskott. Taket ligger på drygt 3 000 kronor i veckan och betalas ut i högst fyra veckor.

För att kunna öka vaccineringen och mildra kritiken om handlingsförlamning beslutade Ontario sent under söndagen att sänka åldern på alla som kan få Astra Zenecas vaccin från 55 till 40 år.

Doug Ford och hans provins får nu också hjälp från den federala regeringen efter helgens nödrop om situationen i sjukvården. Myndigheterna har uppskattat att man behöver ytterligare 4 000 sjuksköterskor de närmaste månaderna. Främst behöver man vårdpersonal med erfarenhet av intensivvård.

– Vi mobiliserar federal sjukvårdspersonal från olika delar av offentliga sektorn för att hjälpa till i frontlinjen i Ontario och speciellt Toronto där situationen är mest kritisk. Det finns provinser som har klarat av sin egen sjukvårdskapacitet och har möjlighet att hjälpa andra, säger Kanadas premiärminister Justin Trudeau.

PODD Corona-rapport från Polen

Aftonbladet Daily med Gabriel Stille, universitetslärare och journalist som bor i Warszawa.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen