Korellreven riskerar en fjärde massblekning

Publicerad 2020-11-27

Australien behöver mängder med regn och cykloner.

Annars går landet mot en tokhet sommar med en fjärde massblekning av korallreven.

Fiskar i ett korallrev utanför Australien 2016.

Prognoser från australiska vädertjänsten Bureau of Meteorology och den amerikanska motsvarigheten NOAA visar att vattentemperaturerna nordost om Australien kommer att ligga över genomsnittet både i december och januari.

Om temperaturen fortsätter på den nivån hotar en fjärde massblekning av korallreven på sex år, skriver Sydney Morning Herald.

– Det är en stor risk att Stora barriärrevet kommer att blekas, speciellt reven nära kusten, liksom blekning av reven längs norra kusten och öarna utanför, säger Mark Eakin, koordinator för NOAA:s Coral Reef Watch program, till tidningen.

– Även om det här förstås kan ändras beroende på vädersystemen, så indikerar detta att man behöver ha en ökad beredskap.

Döda koraller i stora barriärrevet i Australien.

Algen zooxanthellae är livsviktig för koraller och när reven utsätts för abnorm hetta börjar korallerna stöta ifrån sig algen – vilket leder till massblekningen.

Stora barriärrevet blev svårt skadat efter flera massblekningar under 2016, 2017 och 2020.

Det är oklart hur stora delar av revet som skadats.

– Det tycks som att blekningen av Stora barriärreven har blivit regelbunden och omfattande. Det här beror sannolikt på global uppvärmning orsakad av människan.

Enligt de senaste prognoserna kommer 2020 sluta som ett av de varmaste åren någonsin. Eakin säger att det faktum att en blekning ägt rum även under ett år med La Nina visar på hur sårbart revet har blivit.

– Det är ett säkert tecken på vad vi kan fortsätta att vänta om vi alla inte jobbar för att få klimatförändringarna under kontroll, säger han till Sydney Morning Herald.