Coronapandemin

Nu stänger Europa ner igen

Kraftiga åtgärder väntar flera länder

Av: 

Matilda Aprea Malmqvist

Jonas Månsson

NYHETER

Den andra coronavågen som drar över Europa har eskalerat. Rekordsiffror rapporterades under veckan och nu stramar länderna åt restriktionerna.

Nästa vecka stänger England ner stora delar av samhället.

– Om vi inte agerar kan vi få se fler än 100 000 fall om dagen, säger Boris Johnson.

Europa har passerat 10 miljoner bekräftade fall av corona sedan pandemins början och hårdare åtgärder väntas i de flesta länder.

Landsomfattande åtgärder verkar stå för dörren en andra gång. Annars kan antal coronadödsfall nå sin topp strax före jul, varnar regeringen i Storbritannien.

Under lördagskvällen höll premiärminister Boris Johnson en extrainsatt presskonferens där han presenterade nya restriktioner. De börjar gälla från och med torsdag och pågår till 2 december.

Landet har haft en kraftig smittökning senaste veckorna och omkring 50 000 konstaterade fall om dagen.

Till början av december gäller att stanna hemma utom för jobb som inte kan göras hemma och studier. Hundar får rastas och barer och restauranger får vara öppna för hämtmat och annan service.

Boris Johnson.

Foto: Alberto Pezzali / AP

Att stänga skolorna var inte aktuellt.

– Skolan är bästa platsen för barn att vara på, säger Boris Johnson.

Åtgärderna ska rädda julen, hoppas Johnson.

– Julen blir annorlunda i år, kanske väldigt annorlunda, men det är min förhoppning och tro att genom att vidta tuffa åtgärder kan vi tillåta familjer i hela landet att vara tillsammans, säger han.

Boris Johnson tycker att beslutet var nödvändigt.

– Det här är en ständig kamp och en balans som varje regering måste göra mellan liv och försörjning. Tyvärr är det absolut nödvändigt att agera nu för att skydda vår hälso- och sjuvård och för att rädda liv, säger premiärministern Boris Johnson.

Flera andra länder har även vidtagit kraftiga åtgärder.

Norge

Norge inför nya regler för den som har varit nära en person som smittats av covid-19, rapporterar VG.

Alla nära anhöriga till någon som smittats av viruset ska sättas i karantän, och rekommenderas därefter att testa sig, skriver regeringen.

Dessutom ska människor i karantän som utvecklar symtom isolera sig omedelbart, tills dess att ett negativt resultat kan påvisas.

Frankrike

Bilköer på över 70 kilometer i Paris syntes under fredagen när människor övergav staden timmarna innan Frankrikes nya lockdown. Det är de längsta bilköerna någonsin i staden, enligt Frankrikes trafikmyndighet.

Frankrike förberedde sig under torsdagen på den kommande nedstängningen av landet som trädde i kraft natten till fredag – och inget är sig likt. Paris har förvandlats till en spökstad med igenbommade skyltfönster och gator som gapar tomma.

Den andra nationella nedstängningen innebär bland annat att kaféer och restauranger hålls stängda för gäster.

Från och med 3 november stänger Grekland bland annat barer och restauranger.

Foto: Yorgos Karahalis/AP

Grekland

Grekland stänger barer, restauranger, gym, biografer och museum från och med 3 november, meddelar landets premiärminister Kyriakos Mitsotakis.

Nedstängningen ska gälla en månad i landets mest befolkade delar för att minska spridningen av coronaviruset, säger premiärministern. Man förlänger också det nattliga utegångsförbudet.

Antalet fall i Grekland har varit färre än på många håll i Europa men spridningen har ökat gradvis sedan början av oktober.

Polen

Polen slog ett dystert rekord under lördagen. 21 897 personer rapporterades ha smittats av covid-19.

Samtidigt står landet inför massiva protester efter ett beslut om att nästintill förbjuda abort förra veckan.

Österrike

Från och med midnatt mot tisdag tar Österrike nya tag för att stoppa smittspridningen. Landet stänger då ner och inför utegångsförbud mellan klockan 20.00 och 06.00. Restriktionerna gäller till slutet av november.

Slovakien

Som första land i världen kommer Slovakien att genomföra testning av hela befolkningen, skriver TT.

Testerna är visserligen inte obligatoriska. Men för den som stoppas av polisen och inte kan uppvisa ett negativt provsvar väntar höga böter.

Testerna kommer att göras på 5 000 teststationer och intresset är redan stort.

I huvudstaden Bratislava köade folk långt innan på lördagsmorgonen. Ett positivt testsvar innebär omedelbar karantän i tio dagar.

Belgien

Även Belgien, som har ett av Europas högsta dödstal i covid-19, ansluter sig till de länder som inför hårdare regler som gäller sociala kontakter .

Från och med måndag och sex veckor framåt stängs företag som frisörer och butiker som tillhandahåller tjänster som inte anses nödvändiga.

Landet har även förlängt skollovet i november med en extra vecka skriver Reuters.

Iran

Från och med onsdag gäller nya restriktioner i 25 av Irans 31 provinser, i tio dagar. Då förbjuds bröllop, sociala träffar i samband med begravningar och konferenser.

Enligt Den officiella nyhetsbyrån IRNA sade polisen i Teheran att de förlängde nedstängningen av företag med skönhetssalonger, tehus, biografer, bibliotek och gym.

ANNONS EXTERN LÄNK

Behöver du ett reseintyg? Vi hjälper dig – ingen tidsbokning krävs!

Doktor.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Covid-19

Boris Johnson

Storbritannien

Polen

Grekland