Stora efterskalv väntas närmaste året

Seismolog tror inte att tsunami följer

Publicerad 2020-10-30

Dagens jordskalv i Egeriska havet är det största i området på över 30 år.

Effekterna kommer märkas lång tid framöver.

Men skalvet hade inte gått att förutse.

Vid 13-tiden skedde ett jordskalv av magnitud sju på richterskalan. Jordskalvet inträffade norr om grekiska ön Samos och väster om Turkiska storstaden Izmir och ska ha varit 16 kilometer djupt.

– Magnitid 7,0 är ett väldigt stort skalv. Om det inträffar i tätbebyggt område gör det stor skada. Nu skedde det ute i havet strax norr om Samos, men det är inte långt ifrån kusten. En mil från Samos och en mil ifrån turkiska kusten. Vi har redan sett skador och det finns risk att det är relativt stora skador, säger Björn Lind, seismolog vid Uppsala universitet.

Sky News rapporterar att fyra personer har hittats döda och att 120 är skadade efter jordskalvet. Fler kan komma, tror Björn Lind.

– Tyvärr är det alltid så att det dröjer innan man får in rapporter om skadade personer, säger han.

Området har tidigare utsatts för kraftiga skalv, men det här hade inte gått att veta i förväg.

– I dag finns inga säkra metoder att säga i förväg att en jordbävning kommer att inträffa. Däremot är Egeiska havet ett oerhört seismiskt område, så man vet att det kommer skalv även om man inte vet exakt när och var, säger han.

Björn Lind, seismolog vid Uppsala universitet.

Liten tsunamirisk

En tsunamivarning har utfördats i området.

– Där hoppas och tror jag att det inte blir några större vågor av de här. Ur tsunamihänseende är det förfarande ett litet skalv. Det bör inte skapa några större vågor än i närområdet, rörelsen på förkastningen indikerar att det skapats en tsunami, men den borde inte blir stor och borde inte bli så långt ifrån där det skedde, säger han.

Nu väntas efterskalv inom en till två veckor. Det sker alltid, enligt Björn Lind.

− Det finns en tumregel att det största efterskalvet är en magnitudenhet mindre än huvudskalvet, det är risk för ett efterkalv mot magnitud sex. Det är i sig en stor jordbävning, säger Björn Lind.

Efterskalven kan pågå länge.

– Det kommer förmodligen att röra sig i områdena i mindre efterskalv i månader upp till år, säger Björn Lind.

Följ ämnen i artikeln