Tredje coronavåg i Ryssland mitt i fotbolls-EM

Tatiana Kireeva/TT

Publicerad 2021-06-17

Skarpare restriktioner införs både i Moskva och i S:t Petersburg efter det att Ryssland har registrerat det högsta antalet coronasmittade sedan i december förra året.

Lotterier, obligatorisk vaccinering och en arbetsfri vecka – så försöker Moskva bekämpa den ökande smittspridningen.

Presidenten Vladimir Putin har flera gånger hävdat att Ryssland har hanterat pandemin bättre än andra länder – men nu måste nya restriktioner införas och tonläget har ändrats.

Hårdare restriktioner

Den arbetsfria veckan pågår fram till den 21 juni. Restauranger och barer måste stänga klockan 23. Och i parker får man bara promenera – rutschbanor tejpas med avspärrningsband. Samtidigt varnar myndigheterna att den som bryter mot restriktionerna riskerar böter.

Men på till exempel idrottsarenan Luzhniki Olympic Complex i Moskva kan upp till 5 000 besökare samlas för att titta på EM-matcherna i fotboll på stora skärmar.

Även i EM-fotbollsstaden S:t Petersburg har den ökande smittspridningen lett till skarpare restriktioner. De införs den 17 juni, dagen efter det att det ryska landslaget spelade sin andra match.

Totalt ska sju EM-matcher spelas i S:t Petersburg, bland annat Sveriges gruppspelsmatcher mot Slovakien (18/6) och Polen (23/6).

Där kan upp till 3 000 personer samlas på utomhusarenorna för att följa fotbollsmatcherna.

– Restriktionerna är alldeles för lättsamma, vissa är även ineffektiva och kontroller är selektiva, säger Nikolaj Krutjkov, immunolog och vd på det ryska forskningsföretaget Clinical Excellence Group till TT.

Han tror att höstens val till parlamentet spelar in.

– Stödet för och viljan att följa restriktionerna är låg, och man vill inte irritera befolkningen för mycket.

Låg vaccinationstakt

Flera orsaker tros ligga bakom den ökande smittspridningen. Låg vaccinationstakt, få restriktioner och ovilja att följa de restriktioner som funnits anses har lett till den nuvarande situationen, enligt Nikolaj Krutjkov.

Trots att Sputnik V godkändes för användning i Ryssland i augusti i fjol är bara omkring 10 procent av befolkningen fullvaccinerad.

Nu ställer hälsomyndigheterna i Moskva krav på att 60 procent av de som jobbar inom tjänstesektorn och staten måste vara fullvaccinerade före 15 augusti.

För att locka fler till vaccinationslokalerna arrangeras lotterier. Varje vecka kommer man att lotta ut fem bilar bland de som vaccinerar sig i Moskva före den 11 juli.

– Det behövs mer sådant. Staten borde lägga mer pengar på det och till exempel erbjuda rabatt på matvaror, säger Krutjkov.