Tegnell: Därför behövde vi inte munskydd förra året

Uppdaterad 2021-02-26 | Publicerad 2021-02-25

När det absolut inte är möjligt att undvika trängsel kan munskydd vara ett komplement till de andra rekommendationerna.

Så säger Anders Tegnell i dag – till skillnad från hur det lät för ett år sedan då bevisen för munskyddens effekt ansågs vara för få.

– Då hade vi en helt annan situation, säger statsepidemiologen nu.

Anledningarna till att inte bära munskydd har från Folkhälsomyndighetens sida varit flera. Brist på dokumenterad effekt mot smittospridningen och risk för att personer som bär dem slappnar av och glömmer de andra rekommendationerna är de vanligaste.

Nu ställer sig myndigheten bakom den växande skara regioner som förespråkar munskydd i situationer där trängsel inte går att undvika. Men vad var det som hindrade Folkhälsomyndigheten från att rekommendera det som komplement under 2020?

– Då hade vi en annan situation, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Anders Tegnell.

Rekommendationerna räckte

– Vi fick en väldigt bra effekt med de grundläggande och mycket viktigare rekommendationerna som vi hade på plats och fortfarande har. Man kan diskutera munskydden och vetenskapen men någon stor effekt jämfört med att hålla avståndet och stanna hemma när man är sjuk, det har de inte, säger han.

Frågan om munskyddsrekommendationernas vara eller icke vara har däremot aldrig varit helt avgjord för Folkhälsomyndigheten. Redan i augusti öppnade generaldirektören Johan Carlson dessutom för den tolkning som råder på flera platser i dag.

– Munskydd bör införas när man ser att andra åtgärder inte kan vidtas. Jag tänker på besök på vårdinrättningar, till optiker, inom tandvården och så vidare. Men också på platser där trängsel inte kan undvikas, sa Johan Carlson då.

Nu rekommenderas munskydd i större utsträckning än förra året.

Klarade oss utan

I dag tycker Anders Tegnell fortfarande att det inte var nödvändigt att rekommendera munskydd tidigare.

– I våras fick vi stopp på smittspridningen utan munskydd. Före jul gick det också. Nu är vi i en situation när det inte verkar räcka med det vi har på plats. Då behöver vi ta till åtgärder som kanske inte är de allra mest effektiva, men som kan behövas som komplement till det vi har på plats.

Det är däremot fortfarande viktigt att påminna munskyddsbärare att de andra rekommendationerna, det vill säga att hålla avstånd, isolera sig vid symtom och god handhygien, är det allra viktigaste i kampen mot coronaviruset.

– Vår grundläggande syn på munskydden som ett komplement när annat inte fungerar, den har funnits hela tiden, säger Anders Tegnell.