Navalnyj i karantän – förtalsmål uppskjutet

TT TT-AFP

Publicerad 2021-01-20

Aleksej Navalnyj på en polisstation i utkanten av Moskva.

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj hann knappt landa i Moskva innan han greps, anklagad för att ha brutit mot en gammal villkorlig dom.

Nu ska oppositionspolitikern upp i rätten igen – för förtal av en krigsveteran. Men onsdagens förhandling har skjutits upp, eftersom Navalnyj är i coronakarantän.

Målet gäller ett uttalande av Navalnyj i ett filmklipp på Twitter, apropå de grundlagsändringar som den ryske presidenten Vladimir Putin baxade igenom med hjälp av en omdiskuterad folkomröstning förra sommaren.

I klippet går Navalnyj till angrepp mot en rysk krigsveteran från andra världskriget, som uttalat sitt stöd till Putin och de nya reglerna, som ger den redan mångårige ledaren möjlighet att sitta vid makten till 2036.

"Skam för landet"

Oppositionspolitikern kallar mannen "en skam för landet" och "förrädare", något som nu resulterat i anklagelser om förtal.

Brottet kan straffas med upp till fem miljoner rubel (drygt en halv miljon kronor) och fem år i fängelse. Navalnyj och hans anhängare anser att fallet, som drivs av Rysslands mäktiga utredningsmyndighet Sledkom, är politiskt motiverat.

Strax efter tio på förmiddagen svensk tid kom besked om att förhandlingen skjutits upp. Enligt Navalnyjs försvarare Olga Michailova kommer processen att inledas först den 5 februari, eftersom regimkritikern sitter i coronakarantän efter att ha återvänt från Tyskland.

Pekar ut Kreml

Sedan Navalnyj förgiftades med det Sovjetframtagna nervgiftet novitjok i augusti i fjol har 44-åringen vårdats på sjukhus i Berlin och därefter befunnit sig på hemlig ort i Tyskland för att återhämta sig.

Navalnyj pekar ut Kreml som skyldig till attacken, och en rad utländska regeringar har starkt antytt att den ryska ledningen har ett finger med i spelet, något Putin förnekar.

I måndags beslutade en domstol i Moskva att Navalnyj ska hållas frihetsberövad i 30 dagar. Regimkritikern svarade med att uppmana sina anhängare att bege sig ut på gatorna och protestera "för er egen skull och för framtiden", som han uttryckte det.