Skarp oppositionskritik mot migrationsplaner

Grim Berglund/TT

Henning Eklund/TT

Åsa Johansson/TT

Publicerad 2020-10-07

Kritiken mot regeringens migrationsuppgörelse är skarp från olika politiska håll.

Moderatledaren betecknar uppgörelsen som en kollaps.

Vänsterpartiet ser en risk med att tillfälliga lagar blir permanenta.

Moderatledaren Ulf Kristersson är märkbart upprörd över uppgörelsen mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet om migrationspolitiken.

– Socialdemokraterna viker sig gång på gång för Miljöpartiet. De vill till varje pris undvika en regeringskris, säger han till TT.

– Det är helt oerhört, jag saknar ord. Socialdemokraterna har sagt att de vill minska invandringen, fortsätter Kristersson och anser att nästa val i praktiken kan komma att bli en folkomröstning om migrationspolitiken.

Även Kristdemokraterna är kritiska mot Socialdemokraternas uppgörelse med Miljöpartiet.

– Miljöpartiet har tvingat igenom en åtgärd som Socialdemokraterna måste gå med på för att kunna fortsätta att regera i det här landet. Det är ytterst sorgligt. Det här är inte ett sätt att bygga en långsiktigt hållbar migrationspolitik, säger Hans Eklind, migrationspolitisk talesperson för Kristdemokraterna. Han fortsätter:

– Att förslagen har skickats på remiss är inget konstigt i sig. Det som jag är väldigt kritisk till är att inkludera lättnader i den så kallad gymnasielagen”.

SD: Ett svek

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson i sin tur anklagar i ett pressmeddelande Socialdemokraterna för att låta Miljöpartiet "hålla i taktpinnen i invandringspolitiken".

"Sverige behöver avsevärt mindre asylrelaterad invandring, inte mer. Där är både verkligheten och opinionen tydlig", skriver Åkesson och fortsätter: "Det här betyder krig, i riksdagen och i kommande valrörelse. Socialdemokraterna ska inte komma undan detta svek."

Kristerson är tydlig med att Moderaternas ståndpunkt i frågan länge har varit tydlig, och han befarar inte att bli sammankopplad med SD.

– Vad vi tycker i den här frågan är solklar, säger Kristersson.

Jonny Cato, Centerpartiets migrationspolitiska talesperson, skriver i en kommentar till TT att partiet länge har eftersträvat en långsiktigt hållbar migrationspolitik som förenar medmänsklighet och ordning och reda.

"Därför är det bra att regeringen nu äntligen bekräftat att migrationskommitténs betänkande nu tas vidare. Vi kommer nu att analysera de tillkommande förslagen och ta ställning till dem i vår riksdagsgrupp", skriver han.

L: Sålt sig billigt

Fredrik Malm, migrationspolitisk talesperson för Liberalerna, tycker att det är bra att förslagen skickas på remiss. Men samtidigt anser han att Socialdemokraterna har "sålt sig väldigt billigt" i förhandlingarna med Miljöpartiet.

– S har gått med på en rad olika lättnader i migrationspolitiken som gör den mer generös. Sverige behöver en långsiktig hållbar migrationspolitik. Men det regeringen nu föreslår är ytterligare undantag i en redan tillfällig lagstiftning. Det kommer göra migrationspolitiken ännu rörigare än vad den redan är, säger Fredrik Malm.

– Jag tycker att det är rent av provocerande att regeringen vill skapa lättnader i försörjningskravet för de som omfattas av gymnasielagen, medan de flyktingar som är i störst behov av skydd inte prioriteras, fortsätter han.

Vänsterpartiets Christina Höj Larsen är kritisk till att partiet inte fick vara delaktigt i processen. På ett djupare plan ser hon problem med förslaget som drabbar utsatta, något som gör henne "orolig och arg".

– Med detta förslag blir nuvarande tillfälliga lagar permanenta, säger hon till TT. Hon anser att lagförslaget till exempel kan komma att splittra familjer på flykt och att integrationen försämras.

Hon ser också, som ett exempel, problem med kravet om att skaffa sig anställning.

– Det är helt orimligt att kräva att man ska kunna skaffa sig ett jobb mitt i en pågående coronapandemi.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln