Bildt: Iranavtalet borde ha fått fredspriset istället

Uppdaterad 2018-07-23 | Publicerad 2017-10-06

Nobels Fredspris 2017 tilldelas International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN), en paraplyorganisation för aktörer som kämpar mot kärnvapen.

– Wow. Jag är chockad, det här är fantastiskt, vilken ära, säger svenskan Beatrice Fihn, generalsekreterare för ICAN, när hon tog emot beskedet.

Så här reagerade världen på beskedet.

ICAN får priset "för sitt arbete för att uppmärksamma de fruktansvärda humanitära konsekvenserna av all användning av kärnvapen, och för sina banbrytande ansträngningar att uppnå ett fördragsbaserat förbud mot sådana vapen", skriver norska Nobelkommittén i sin motivering.

Josefin Lind, generalsekreterare för Svenska läkare mot kärnvapen, som är en del av ICAN, säger till TT:

– Jag är väldigt förvånad men otroligt glad och stolt över att allt det som vi i kampanjen har jobbat med världen över erkänns, att Nobelkommittén sett det vi har gjort.

Utrikesminister Margot Wallström:

– Det är förstås roligt. Det är välförtjänt och det är på tiden. Det är en organisation som har arbetat hårt sedan 2007 utifrån en moralisk och humanitär synvinkel.

Tidigare utrikesministern Carl Bildt är dock inte lika positiv:

”Den norska Nobelkommittén går sin egen väg, men kärnenergiavtalet med Iran har uppnått något konkret och skulle ha förtjänat ett pris”, skriver han på Twitter.

Angela Merkel, en av förhandsfavoriterna:

”Tyskland stödjer tanken på en värld utan kärnvapen och gratulerar norska Nobelkommittén till beslutet att ge fredspriset till Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen (ICAN)”, säger en talesperson för tyska regeringen, enligt TT.

Fler reaktioner på priset (uppdateras):

Försvarsalliansen Nato:

"Nato är inriktat på att bibehålla fred och skapa förutsättningar för en värld utan kärnvapen. Det målet delar vi med ICAN och jag välkomnar den uppmärksamhet som frågan nu ges av Nobelkommittén", skriver Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i ett uttalande, enligt TT.

Fast han tror inte på själva avtalet.

"Avtalet för oss inte närmare målet om en värld utan kärnvapen. I stället riskerar det att underminera de framsteg vi gjort genom åren vad gäller nedrustning och icke-spridning", skriver Stoltenberg.

ICAN has been awarded the Nobel Peace Prize. The right winner at the right time! Civil society crucial in the work…
https://t.co/azENJ11u7m
WOMEN BAN THE BOMB! Ett stort GRATTIS och TACK till @ICAN_Sweden och @ikff_sverige för kampen för kärnvapenförbud!…
https://t.co/4ea7hUcZQh

LÄS OCKSÅ: ... men de här kanske inte borde ha fått fredspris