Våg av kändisdödsfall i Kina – största reshelgen närmar sig

Publicerad 2023-01-07

Flera kända personer har dött i Kina den senaste tiden.

Invånare oroar sig nu för att landets coronadödsfall är betydligt fler än vad myndigheterna säger.

Samtidigt närmar sig en av Kinas största reshelger.

Kina lättade på sina strikta coronarestriktioner i slutet av förra året.

Sedan dess har antalet smittade ökat kraftigt i hela landet, något som lett till att sjukhusen snabbt fyllts med covidpatienter.

Den senaste tiden har även ett flertal kända personer dött i Kina, vilket lett till en ökande oro i landet.

PLUS: WHO oroas av ny covidvariant – Norge rasar mot smeknamnet

På sociala medier i Kina höjs nu misstänksamma röster om att betydligt fler än vad som hittills rapporterats har dött av viruset.

Ett sjukhus i Peking.

Flera döda kändisar

För en månad sedan dog sopranen Chu Lanlan, 40, plötsligt. Enligt ett uttalande från Beijing Opera Arts College ska Chu ha dött av ”sjukdom”, men utan vidare förklaring.

Även Wang Jingguang, en prisbelönt filmregissör, dog vid 54 års ålder för några veckor sedan. Den pensionerade fotbollsstjärnan Wang Ruoji var också en av de personer som nyligen dött. I hans fall har nationella statliga medier rapporterat att han dött av covid-19.

På nyårsdagen dog också den 83-åriga skådespelaren Gong Jintang. Flera lokala kinesiska medier har rapporterat om hans död, men orsaken ska hittills vara oklar.

Många användare på den kinesiska plattformen Weibo ifrågasätter nu öppet den officiella dödssiffran, som de kallar en enorm underskattning av det egentliga antalet döda med covid-19.

”Oavsett om det handlar om akademiker eller kändisar, mina släktingar eller nära vänner, upplever jag att många människor har dött, men experter uppger hela tiden att så inte är fallet”, skriver en användare.

Operasångerskan Chu Lanlan dog för en månad sedan, 40 år gammal.

Största reshelgen närmar sig

Sedan december har Kina endast rapporterat 22 dödsfall, samtidigt som landet drastiskt minskat kriterierna för att klassificera dödsfall kopplade till coronaviruset.

I slutet av december slutade Kinas nationella hälsomyndighet även att publicera daglig statistik om coronaviruset.

Världshälsoorganisationen WHO varnar därför för att landets officiella siffror inte stämmer överens med de egentliga effekterna av smittspridningen.

Samtidigt närmar sig en av Kinas största reshelger. Myndigheter uppmanar nu invånare att hålla igen på resandet under nyårshelgen. I kollektivtrafiken uppmanas resenärer även att bära munskydd, hålla koll på sin hälsa och hålla god hygien.

Personal i skyddskläder på flygplatsen i Guangdong-provinsen.