Vårdpersonal larmar: ”Covid- och lungcancersjuka blandas”

Publicerad 2023-01-05

Fler vårdplatser öppnas – men det är brist på vårdpersonal.

Sjukhuspersonal larmar för att det leder till kritiska överbeläggningar på akuten.

– Covid- och lungcancersjuka personer blandas på avdelningarna, säger sjuksköterskan Margarita Villalobos.

Sjuka blir liggande i avföring på britsar och patienter får inte ordentligt med mat.

Sjuksköterskan Margarita Villalobos beskriver den nuvarande situationen inom svensk sjukvård som pressad. Hon springer mellan avdelningarna på Södersjukhuset dagarna innan trettonhelgen.

– Flera avdelningar består endast av covidsjuka i dag, säger hon.

På Margarita Villalobos avdelning vårdas patienter med svåra lung- och blodsjukdomar. Hon har även sett covidsmittade på avdelningen, berättar hon.

– Det är inte alls bra.

På onsdagen köar omkring 20 sjuka patienter för vidare vård på Södersjukhusets akutmottagning.

Sjukhuspersonal larmar för att det leder till kritiska överbeläggningar på akuten.

”Kan bli kaos”

Arbetsbördan har lättat något sedan mellandagarna. Då hade Margarita hand om en patient som inte vill äta middag i rädsla för att behöva gå på toaletten under natten.

– Personalen hade inte tid att hjälpa till med basala behov, säger hon och fortsätter:

– Att ha 20 personer som väntar på akuten för att få vård är ganska mycket. Men det är inte lika illa som under mellandagarna.

Ledningen pressar för att fler patienter ska skickas hem. Till långhelgen väntas det största patientflödet på året – det kan bli ”kaos”, berättar Margarita Villalobos.

– Egentligen ska de covidsjuka isoleras men det är svårt med ett högt patientinflöde. Jag har rapporterat avvikelser efter julhelgen.

Margarita Villalobos, sjuksköterska och skyddsombud för Vårdförbundet.

Annelie Liljegren, chefläkare på Södersjukhuset, säger att trycket varit mycket högt men att covidsjuka och lungcancersjuka personer inte blandas på rummen.

– Lungcancersjuka behandlas inte här på Södersjukhuset för cancer, men det kan finnas lungcancersjuka som vårdas här av andra skäl. Det kan uppstå situationer där en patient som ligger i flerbäddsrum under vårdtiden utvecklar symtom och testar positivt. I dessa fall flyttar vi patienten till ett enkelrum, säger hon och fortsätter:

– Det är en ganska komplex situation nu då covid inte längre räknas som en samhällsfarlig sjukdom, men vi är väldigt måna om att följa regelsystemet.

På akutmottagningen är uppdraget att prioritera de svårast sjuka, förklarar hon vidare.

– Det är många patienter som har behövt vår vård i mellandagarna. I ett pressat läge kan väntan bli lite längre på till exempel basal vård. Jag känner inte till att någon ska ha behövt ligga i sin avföring på brits, men sådant utreder vi utifrån avvikelser. Det är naturligtvis allvarligt om det inträffar.

– Inför trettonhelgen har vi arbetat hårt förebyggande och har resursförstärkt. Det är viktigt att alltid känna sig trygg och bli omhändertagen på ett bra sätt på Södersjukhuset.

”Kan inte ta in fler patienter”

Jenny Pettersson, huvudskyddsombud och specialistsjuksköterska på Danderyds sjukhus, säger att inflödet av patienter under jul- och nyårshelgen var högre än normalt.

– Inflödet är vanligtvis mindre under de här helgerna på året, men i år har det varit mycket vilket talar för en tuff trettonhelg. Vi har svårt att få in bemanning på grund av sjukfrånvaro och kan inte ta in fler patienter. Vi har inga marginaler utan använder övertid för att täcka frånvaro.

Jenny Pettersson,  huvudskyddsombud och specialistsjuksköterska på Danderyds sjukhus.

Christophe Pedroletti, vd på Danderyds sjukhus, säger att sjukhuset har öppnat fler vårdplatser – men på pappret innebär det endast överbeläggningar, menar Jenny Pettersson.

– Man tar fram fler vårdplatser med inte fler sjuksköterskor som täcker frånvaron eller övertid. Det handlar ofta om multisjuka, äldre patienter som inte får den vård de har rätt till. Det här är krigssjukvård, säger hon.

Arbetsbördan har lättat något sedan mellandagarna.

Vårdpersonal vill lämna

En annan sjusköterska på Danderydssjukhuset berättar att arbetet under mellandagarna var det värsta hon upplevt.

– Över 50 kvarliggande är en horribel siffra. Jag blir förbannad över att höra vd:ns uttalande om att fler vårdplatser har öppnats. Man trycker i själva verket bara in mer patienter per avdelning, säger hon.

Sjukhuset har tre olika nivåer av överbeläggningar – Danderyds sjukhus ligger värst till på skalan, berättar hon.

– Det är en jättekomplex situation. Fler och fler i vårdpersonalen ser sig nu om efter andra uppdrag.