Åtta gripna i terrortillslag i Belgien

TT

Publicerad 2023-03-28

Flera personer har gripits under husrannsakningar i Belgien. Flera är misstänkta för att ha förberett terrordåd. Arkivbild.

Åtta personer har gripits i Belgien, flera av dem misstänkta för att ha planerat terrordåd i landet.

Gripandena gjordes i samband med samordnade husrannsakningar på flera orter.

Fem personer greps vid husrannsakningar på måndagskvällen i Merksem, Borgerhout, Deurne, Molenbeek-Saint-Jean och Eupen. Två av dem är misstänkta för att ha förberett terrordåd på belgiskt territorium, uppger landets federala åklagarmyndighet i ett pressmeddelande, rapporterar tidningen Le Soir.

Det har inte offentliggjorts vad som hittades vid tillslagen, skriver nyhetsbyrån AP.

Tre andra personer, också misstänkta för att ha förberett ett terrordåd, frihetsberövades under husrannsakningar som Brysselpolisen gjorde i Zaventem, Molenbeek-Saint-Jean och Schaerbeek.

”Det finns kopplingar mellan de två fallen, men ytterligare utredning kommer att avslöja i vilken utsträckning de hör ihop”, står det i uttalandet från åklagarmyndigheten, som inte har gått ut med vad som skulle ha varit målet för terrorplanerna.

Gripandena kommer i samband med att flera personer står inför rätta för terrorattackerna i Bryssel i mars 2016 där 32 människor dödades. Runt 900 personer skadades fysiskt eller psykiskt i attackerna på stadens flygplats och tunnelbanestationen Maelbeek, däribland två svenskor.