Fyra SD-namn klara för maktposter i regeringskansliet

Publicerad 2022-11-15

Nu börjar den sverigedemokratiska styrkan på regeringskansliet ta form.

Deras uppdrag är att se till att Ulf Kristersson levererar SD-politik.

En chef och tre tjänstemän är klara för tjänstgöring, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Några ministrar blev det aldrig för Sverigedemokraterna. Däremot rejäla politiska segrar i Tidöavtalet som slöts mellan M, KD, L och SD.

En särskild grupp SD-tjänstemän på regeringskansliet har uppdraget att försvara partiets intressen mot regeringen. Deras uppdrag är att säkerställa att SD-politiken levereras.

Tre SD-tjänstemän är nu klara för tjänstgöring, enligt uppgifter till Aftonbladet.

  • Mikael Eriksson. Tillhör den närmaste kretsen kring Jimmie Åkesson. Han har tidigare varit partiledarens högra hand och därefter haft en tung roll i hans stab.
  • Erik Larsson. Ett anonymare namn för allmänheten. Larsson kommer senast från den sverigedemokratiska propagandakanalen Riks. I en granskning från Dagens ETC pekades han ut som en av personerna bakom en trollfabrik styrd av partiledningen. Partiet har förnekat alla uppgifter om trollfabriken. Larsson har även suttit i Mediestödsnämnden där han medverkade till att den högerradikala sajten Nya Dagbladet fick presstöd från staten.
  • Josephine Boswell. Ett namn utifrån som inte synts i partipolitiska sammanhang tidigare. Boswell är jurist och har arbetat som åklagare i Stockholm.

Alla blivande tjänstemän säkerhetsprövas och måste dessutom godkännas personligen av Jimmie Åkesson.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

Ex-moderat blir chef

Enligt uppgifter till Aftonbladet kommer SD-gruppen att bestå av totalt sex personer. Chef blir Gustav Gellerbrant, före detta moderat, som var en del av förhandlingsstyrkan när Tidöavtalet arbetades fram.

I ett längre reportage i Svenska Dagbladet skildras hur Gellerbrant spelade en viktig roll under förhandlingarna, bland annat i tidiga överläggningar mellan M och SD.

Att bygga upp rutiner för SD-inflytande i processerna på regeringskansliet är inledningsvis högsta prioritet, meddelar Gustav Gellerbrant.

”Det är avgörande att regeringen inte väntar med att leverera reformer som vi utlovats”, skriver han.

Mikael Eriksson kommer att arbeta ett halvt steg bakom Gellerbrant. Eriksson blir gruppens biträdande chef och kommer samordna arbetet med riksdagsgruppen, uppger han för Aftonbladet.

”Jag ser Tidöavtalet som en helhet där vår främsta uppgift i regeringskansliet blir att bevaka våra väljares intressen och se till att intentionerna i avtalet uppfylls”, skriver Eriksson.

Erik Larsson och Josephine Boswell har avböjt en intervju.

Tomma stolar i riksdagens plenisal där ministrar och tjänstemän från Regeringskansliet brukar sitta.

Åkesson vill se lojalitet

Diskussionerna om tillsättningarna har omgärdats av interna motsättningar, enligt källor till Aftonbladet. Vissa har velat belöna trogna partimedlemmar. Andra har velat fästa större vikt vid kompetens och kandidaternas cv.

Partiledaren Jimmie Åkesson uppges tillhöra den gamla skolan och vurmar för lojalitet.

”Han vill veta var han har folk”, säger en källa.

Arkivbild.

ANNONS