Azeriska uppgifter om massgravar i Karabach

TT-AFP

Publicerad 2022-10-05

Azerbajdzjans president Ilham Alijev. Arkivbild.

Azerbajdzjan uppger att en tidigare okänd grav med soldater har upptäckts i den oroliga regionen Nagorno-Karabach, som både Azerbajdzjan och Armenien gör anspråk på.

Dödliga sammandrabbningar har utbrutit flera gånger, vilket lett till krig mellan de båda länderna både på 1990-talet och år 2020.

”En massgrav med azerisk militär personal som torterats och dödats under det första kriget om Karabach har hittats i orten Edilli” skriver Hikmet Hajijev på Twitter.

Hajijev, som är rådgivare till Azerbajdzjans president Ilham Alijev, skriver också att 4 000 azeriska soldater saknas sedan kriget under 1990-talet, och han anklagar Armenien för att mörklägga vad som hänt dem och var eventuella massgravar kan finnas.

Utspelet kommer sedan nya oroligheter brutit ut i september, med påföljande fredssamtal. 17 soldater från Armenien har släppts av Azerbajdzjan efter amerikansk medling.

Det senaste kriget inträffade 2020 och krävde mer än 6 500 människoliv. Efter sex veckors konflikt slutade striderna med en ryskförmedlad vapenvila.