Fyra av tio med covid-19 på iva fullvaccinerade

Publicerad 2022-07-16

Fyra av tio som vårdats för covid-19 på iva denna sommar är fullvaccinerade, rapporterar Ekot.

Det är dubbelt så stor andel jämfört med samma period förra sommaren.

Men vaccinerna ger fortfarande ett bra skydd mot allvarlig sjukdom.

– Nu är 85 procent av alla svenskar över tolv år vaccinerade med två doser och ändå är majoriteten av de på iva ovaccinerade, säger Anders Johansson, docent i infektionssjukdomar och hygienöverläkare.

Fyra av tio som vårdats med covid-19 på intensivvårdsavdelningar under sommaren är fullvaccinerade. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot, som tagit del av siffror från svenska intensivvårdsregistret.

Det är dubbelt så stor andel jämfört med samma period förra sommaren.

De som räknas som fullvaccinerade i denna statistik är personer över 18 som tagit minst två doser, eller personer över 65 och i riskgrupp som tagit minst tre doser.

Johnny Hillgren, ordförande för Svenska intensivvårdsregistret och chef för iva i Gävle, säger att immuniteten från vaccinet kan ha börjat avta för en del.

– I och med att tiden går. Då blir det fler som får en infektion trots att de tagit sina två eller tre doser, säger han, till radion.

Anders Johansson, docent i infektionssjukdomar och hygienöverläkare, säger att vaccinet ändå skyddar bra.

– Vaccinerna skyddar bra mot allvarlig sjukdom. Nu är 85 procent av alla svenskar över tolv år vaccinerade med två doser och ändå är majoriteten av de på iva ovaccinerade. Det är ett tecken på att vaccinerna skyddar väldigt bra, säger han.

Antalet patienter med covid-19 som vårdas på iva har minskat under våren. I januari låg antalet på över 300 patienter. Sedan i juni till och med i måndags har 37 personer med covid-19 vårdats på iva.

I fredags vårdades 14 personer på iva.

Intensivvårdsavdelningen på Norrlands Universitetssjukhus i Umeå under andra vågen.