Hovrätten friar tidigare S-toppen Ann-Sofie Hermansson

Uppdaterad 2021-10-01 | Publicerad 2021-09-30

Tidigare S-toppen Ann-Sofie Hermansson beskrev två  kvinnor som ”extremister” som ”försvarade terrorister” på sin blogg.

Den tidigare S-toppen Ann-Sofie Hermansson frias även i hovrätten.

På sin blogg beskrev Hermansson två kvinnor som ”extremister” som ”försvarade terrorister” – vilket kvinnorna ansåg vara grovt förtal och väckte enskilt åtal.

Då kvinnorna förlorat målet ska de betala Hermanssons rättegångskostnader som uppgår till 376 300 kr.

Hovrätten för Västra Sverige friar Anne-Sofie Hermansson för grovt förtal.

Målet har fått stor uppmärksamhet. Bland annat för att det brott hon stod anklagad för skulle ha begåtts då hon var kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. Dessutom rörde målet två muslimska kvinnor som den tidigare S-toppen kallat ”extremister” som ”avfärdade anti-terrorinsatser” – vilket väckt en debatt om yttrandefrihet.

Bakgrunden till målet

2018 skulle filmen ”Burka Song 2.0” visas i Göteborg. Dokumentären berör bland annat det franska förbudet mot att bära heltäckande slöja. Efter visningen skulle Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi delta i ett panelsamtal. Både filmvisningen och panelsamtalet ställdes in – och det politiska styret i Göteborg anklagades för bland annat rasism och islamofobi.

Ann-Sofie Hermansson, då S-politiker och kommunstyrelseordförande, var inte sen med svar på tal. I sociala medier beskrev hon både Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi som ”extrema röster” som ”försvarat terrorister”.

I sak gjorde Göteborgs stad fel i hanteringen av ”Burka Songs 2.0”. Det konstaterade Justitieombudsmannen, JO, i april i år. Staden bröt mot grundlagen. Det är dock Anne-Sofie Hermanssons blogginlägg om händelsen som hamnade i fokus.

”Man ska inte behöva bli åtalad för sina åsikter”

Kvinnorna polisanmälde Hermansson. När anmälan lades ner väckte de ett så kallat enskilt åtal om grovt förtal. I tingsrätten friades Ann-Sofie Hermansson på alla punkter. Man konstaterar att ordet "extremist" inte kan vara förtal, det är ett värdeomdöme, och att yttrandefriheten i den politiska debatten måste vara vidsträckt. Vilket hovrätten i dag slog fast.

Efter förhandlingarna i tingsrätten uttryckte Anne-Sofie Hermansson sin åsikt om den pågående rättsprocessen.

– Man ska inte behöva bli åtalad för sina åsikter, sa hon då till Aftonbladet Ledare.

Även de två kvinnorna har tidigare berättat för Aftonbladet hur de ser på fallet.

– Vi kan inte få upprättelse genom att prata med media, för det är inte schyssta villkor. Journalister ber oss aldrig berätta ”vad som hänt”. Det är Ann-Sofie Hermanssons världsbild som står i centrum och vi ska förhålla oss till den, sa Fatima Doubakil då.