Fadern startade kriget – nu har dottern flytt Ryssland

Uppdaterad 2022-08-20 | Publicerad 2022-08-19

Pappa är en av Rysslands högsta politiker – han var med och startade invasionen av Ukraina.

När dottern greps i en krigsprotest jagade han henne ur hemmet och sade upp bekantskapen.

– Min familj anser att jag är en förrädare, säger Diana, 25, som nu har flytt hemlandet.

Eduard Isakov, 48 år och tidigare världsmästare i styrkelyftning, är senator i ryska överhuset. Därmed är han en av politikerna som godkände Vladimir Putins invasion av Ukraina.

När dottern Diana Isakova, 25, i april satte upp egenhändigt tillverkade antikrigs-flygblad på stan greps hon nästan genast. Hon slapp åtal – förmodligen på grund av faderns position – men inte hans vrede:

– Pappa är en hård man, och jag var väldigt rädd för hans dom. Han sade att jag var en fiende till familjen, en folkfiende, en brottsling. Sedan kom han hem till mig för att berätta att jag inte längre var hans dotter, säger hon till brittiska BBC.

Senator Eduard Isakov står upptagen på EU:s, Kanadas och Storbritanniens sanktionslistor. Vid ryska överhusets möten kommer han ibland iklädd en blazer med bokstaven Z, till stöd för invasionen, och han anser att Rysslands regioner bör tävla om vilken som är mest patriotisk.

I april föreslog han i ryska media att de som demonstrerar mot kriget inte ska hamna i fängelse 10-15 dagar utan i stället tvingas vara med och återuppbygga de av Ryssland ockuperade områdena i Ukraina. Samma sak sade han till dottern när hon släppts:

”Åk till Donbass som volontär”, krävde fadern

– Jag föreslog att hon skulle åka till platser som åskådliggör det sovjetiska folkets ära, att hon skulle läsa på om vårt lands historia. Att hon skulle åka till Donbass som volontär, hjälpa folk som i åtta år levt under krigstillstånd, och själv inse anledningarna till den militära specialoperationen, förklarar Eduard Isakov för tidningen Meduza.

Dottern, som är yoga- och meditationslärare, beskriver fadern och andra höga ryska politiker som ”arroganta”:

– De har en känsla av att det som händer nu är för alltid, att Putin alltid kommer att finnas.

I somras beslöt Diana sig för att lämna Ryssland. Nu har hon gjort det och fortsätter att kritisera kriget, som pappan var med och godkände:

– Jag vet att pappa skrev under pappret som tillåter invasionen, men jag skäms inte för det. Han är en egen vuxen människa som bär ansvar för sina gärningar, säger Diana Isakova till BBC och tillägger:

– Samtidigt är jag lite orolig för vad som ska hända med min pappa i framtiden, eftersom jag är övertygad om att diktaturen faller förr eller senare.

Efter att Diana intervjuats av både BBC och Meduza skrev pappan i sin Telegram-kanal:

– Det är tydligt att hon har fått pengar från massmedia. Med andra ord – hon har förrått sin far, sin familj, sitt fosterland och flytt från Ryssland. Det är svårt att välja sina ord när ens dotter visar sig vara en förrädare.

Meduza förnekar att Diana Isakova fått några pengar för intervjun. BBC har hittills inte kommenterat faderns utspel.