Ny studie: Lägre risk för sjukhus med omikron än delta

Uppdaterad 2022-01-14 | Publicerad 2021-12-23

Risken för att läggas in på sjukhus efter att ha smittats med omikronvarianten är lägre än med delta, enligt en studie från brittiska Imperial College.

Risken för att behöva stanna mer än en natt på sjukhuset ser ut att vara ännu längre.

– Försiktig optimism är antagligen det bästa sättet att se på detta, säger virusforskaren Manuel Ascano Jr till nyhetsbyrån AP.

Personer som smittats med omikronvarianten av coronaviruset löper 15–20 procent lägre risk att läggas in på sjukhus än med deltavarianten, enligt studien från det brittiska forskningsinstitutet Imperial College.

Det är också 40-45 procent lägre risk för den som är inlagd med omikron att behöva stanna på sjukhuset i mer än en natt, uppger studien, som gått igenom positiva PCR-tester från två veckor i början av december och därefter skapat en modell.

I datan ingick 56 000 fall av omikronsmittade och 269 000 fall av deltasmittade.

Risk för överbelastning kvarstår

Men även om det kan vara goda nyheter varnade studiens huvudförfattare professor Neil Ferguson för att omikronvarianten ser ut att vara mer smittsam än delta, och att det dessutom ser ut att vara så att vaccinet inte biter lika bra på omikron.

– Sett till den höga smittsamheten av omikronvarianten kvarstår risken för att hälso- och sjukvården belastas om antalet omikronfall fortsätter att öka i den takt som vi sett de senaste veckorna, säger Neil Ferguson till The Guardian.

Lägre risk också för tidigare smittad

Studien från Imperial College gör också gällande att en person som aldrig tidigare varit smittad av covid-19 inte heller tycks löpa lika hög risk att hamna på sjukhus om den får omikronvarianten som om den hade blivit smittad av en annan variant.

Där var risken för sjukhusinläggning ungefär elva procent lägre om personen smittats med omikron jämfört med delta.

Den som hade haft en covidinfektion tidigare hade ännu lägre risk för att behöva sjukhusvård på grund av ny omikronsmitta, enligt studien. Där minskade risken med hälften jämfört med den som fick covid-19 för första gången.

Mer forskning behövs

För de som ändå läggs in på sjukhus på grund av smitta med omikron ser sjukhustiden alltså ut att vara kortare än för den som blivit sjuk med deltavarianten, men där framhåller forskarna att mer studier behövs, särskilt som omikron inte drabbat särskilt många äldre personer.

Forskarna säger också att det är för tidigt att bedöma risken för inläggningen på intensivvården samt dödsfall med omikronvarianten, men att det kan vara så att risken är lägre även där.

Professor Neil Ferguson.

Väsentligt lägre risk för vaccinerade

Studieförfattarna kunde också titta på ett mindre antal positiva prover från vaccinerade personer som smittats, men skriver i studien att den datan är begränsad. De uppger, enligt sammanfattningen, att för personer som fått två doser vaccin från antingen Astra Zeneca, Pfizer eller Moderna var risken väsentligt lägre att behöva läggas in på sjukhus på grund av smitta med omikron, jämfört med ovaccinerade personer som fått deltavarianten.

Detta såg ut att gälla, noterar forskarna, trots att skyddet mot omikroninfektion inte verkar vara lika högt för den som fått två doser vaccin.

Ovaccinerade löper allra högst risk att behöva vårdas på sjukhus, enligt studien.

”Hoppfulla”

Ytterligare en studie från forskare vid University of Edinburgh i Skottland pekar också på att risken för sjukhusinläggning ser ut att vara lägre för den som smittas av omikron jämfört med den som smittats av delta. Den studien har dock inte faktagranskats av andra forskare ännu. Författarna skriver också att de nästan 24 000 omikronfall man tittat på i Skottland framförallt bestod av unga personer mellan 20 och 39 år, och att unga löper mycket lägre risk att utveckla svår covid-19.

”Även om resultaten är tidiga observationer, så är de hoppfulla”, skriver forskarna, enligt nyhetsbyrån AP.

Manuel Ascano Jr, virusforskare vid Vanderbilt University i USA, sammanfattar resultaten av de båda studierna för AP:

– Försiktig optimism är antagligen det bästa sättet att se på detta.

Milda symtom i Sydafrika

En tredje studie har också publicerats i Sydafrika. Den har inte heller faktagranskats ännu, men gör gällande att det är 80 procent lägre risk för att hamna på sjukhus om man smittas med omikron än med deltavarianten och att de patienter som hamnade på sjukhus hade 30 procents lägre risk för att bli allvarligt sjuka.

I Sydafrika verkar omikronsmittan dessutom minska nästan lika snabbt som den dök upp, skriver Washington Post.

Läkaren som upptäckte omikron i landet har också sagt att världen överreagerat och att varianten bara ger milda symtom.

 Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Tar över i Sverige

I Sverige hade fram till i tisdags 260 fall av omikron registrerats, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten.

– Tittar man på Danmark har omikronvarianten tagit över. Det är förväntat att andelen och antalet omikronfall kommer att öka, sa Sara Byfors, biträdande avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, vid en presskonferens i onsdags.

Virusvarianten sprids över hela Europa och väntas ta över också i Sverige.

– Det handlar om några veckor till en månad, har Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell sagt till Aftonbladet.