Julhelgen och restriktionerna fara för våldsutsatta kvinnor: ”Våldet har blivit grövre”

Publicerad 2021-12-24

Våldet mot kvinnor ökar under julhelgen, då familjer spenderar mer tid tillsammans.

Under pandemin har situationen blivit värre – och coronarestriktionerna isolerar kvinnorna.

– Våldet har blivit grövre. Vi hoppas att restriktionerna ska lätta. Det här är en otroligt farlig situation för våldsutsatta att leva i, säger Olga Persson, ordförande för Unizon.

Under jul och nyår ökar våldet mot kvinnor, uppger organisationer som jobbar mot våldet.

Trycket på skyddade boenden, kvinno- och tjejourer ökar i januari och februari, då kvinnor som lever i utsatta situationer söker hjälp efter julen.

– Vi vet ju sedan tidigare att alla restriktioner som innebär isolering eller minskad kontakt med anhöriga och bekanta gör att kvinnor som är utsatta för våld får svårare att söka hjälp. Dessutom innebär det en känsla av hjälp- och hopplöshet, säger Olga Persson, ordförande på Unizon.

Olga Persson.

– För kvinnor och barn som lever med mäns våld är det en fråga om liv och död.

Pandemin ökar beroendet

Jul och nyår innebär ofta stora förväntingar och krav på kvinnor, menar Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks. Det är en familjeorienterad högtid.

– Jul och nyår kan vara gånger då bägaren rinner över. Då är det viktigt att veta att det inte är konstigt. Då kan det vara bra att veta att ”jag kan prata med någon om det”, säger ordföranden Jenny Westerstrand.

Pandemin har gjort det svårare för kvinnor att lämna en våldsam relation. När samhället stänger ner blir det svårare att hitta hjälp och stöd.

Isoleringen kan ha fått paren att hålla i hop och gjort dem mer beroende av varandra.

– Man kanske blivit av med jobbet, bostadspriserna har skjutit i höjden, det blir svårt att separera, hur ska man hantera det? Det kanske är mer en tid då man sitter still i båten.

Jenny Westerstrand.

Samtidigt har kvinnor blivit mer utsatta på internet.

– Det är mer grooming, prostitution och nakenbilder. Men situationerna är så pass olika och skiftande över landet.

Våldet har blivit grövre

Restriktionerna har gjort det svårare för kvinnor att söka hjälp. Man kanske inte träffar närstående och bekanta lika ofta, vilket gör det svårare för någon att uppmärksamma situationen.

– Många kvinnor och unga tjejer berättar om grövre våld, mer isolering, mer ensamhet och oro för att det inte ska finnas stöd och hjälp om man vill lämna.

Samtidigt tampas samhället med smittspridningen och resurser läggs på sjukvården i stället för socialtjänsten, menar Olga Persson. Våldsamma män har utnyttjat restriktionerna för att isolera kvinnorna ännu mer.

– Jag tror att vi går en tuff tid till mötes om de här restriktionerna håller i sig en längre tid. Det såg vi i början av pandemin. Förövaren utnyttjade snabbt restriktionerna för att utöva makt och kontroll, säger Olga Persson.