Autistisk man hölls inlåst på boende i två år

TT

Publicerad 2021-12-07

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) riktar skarp kritik mot Växjö kommun för att ha hållit en autistisk man inlåst i en lägenhet på ett LSS-boende. Arkivbild.

En autistisk man i 40-årsåldern har hållits inlåst på ett LSS-boende i Växjö och nu riktar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) skarp kritik mot kommunen.

– Det här ska omedelbart undanröjas. Det är förbjudet att låsa in människor i vårt land, säger Lars Rahm, enhetschef på Ivo, till SVT Småland efter att granskningen är klar.

Det var i början av november som det avslöjades att mannen, som har behov av särskilda vårdinsatser, bodde i en lägenhet där dörren var låst från utsidan, vilket Smålandsposten var först med att rapportera om.

– Det är en person med komplexa behov som behöver insatser som är väldigt speciella. Vi tycker att vi gett omsorg och insatser på ett sätt som är bra för honom, säger Ewa Ekman, förvaltningschef på Växjö kommun, till SVT.

Låset ska ha funnits på mannens dörr i minst två år. Innanför ska det ha funnits en sluss och där fanns det ytterligare en dörr med kodlås, som ledde ut till en inhägnad hage där mannen släppts ut under korta stunder.

– Det är synnerligen bekymrande att det här tillämpas och att det är för de mest utsatta brukarna som har särskilda behov, säger Lars Rahm.

Kommunen uppger att man ska följa Ivos beslut och ge mannen rörelsefrihet.