Löfven: Tveksam till folkomröstning om Nato

Publicerad 2022-05-01

En folkomröstning om medlemskap i Nato är inget att sträva efter menar Stefan Löfven (S), före detta statsminister.

Han anser att det är svårt för Sveriges befolkning att ta ställning i Natofrågan – eftersom de inte vet vad det innebär.

– Det är ganska komplicerat och det är rätt mycket underrättelseinformation man måste ha koll på, säger Stefan Löfven.

Under första maj talade före detta statsministern, Stefan Löfven (S), både i Ale och Kungälv utanför Göteborg. Mellan de båda talen fick Aftonbladet en pratstund med honom.

Han uttryckte en oro för det säkerhetspolitiska läget i Europa men menar att en folkomröstning om Nato inte är svaret på hur Sverige ska agera. Detta då det både krävs tillgång till känslig underrättelseinformation och en uppdaterad inblick i omvärldens säkerhetspolitik för att ta rätt beslut.

– Jag är nog tveksam till att det är rätt fråga för en folkomröstning, faktiskt, säger Löfven.

Är det för komplicerat för en folkomröstning?

– Man ska inte var rädd för att ge folk förtroende, som princip. Men i det här läget är det ganska svårt att ha tillgång till all information – jag har själv inte tillgång till den information som den politiska ledningen har – trots att jag nyligen har varit statsminister. Därför säger jag att jag har fullt förtroende för hur den politiska ledningen kommer agera.

Oro för kärnvapen

Däremot tycker Stefan Löfven att det är relevant att Sverige överväger ett medlemskap i Nato. Kriget i Ukraina har helt kastat om säkerhetsläget i Europa.

Under första maj talade före detta statsministern, Stefan Löfven (S).

– Det är ett nytt säkerhetspolitiskt läge efter den 24 februari. Så är det rätt av landets ledning att värdera läget.

Ett stort bekymmer att Nato-alliansen har kärnvapen, menar Löfven. Då Sverige länge varit tydlig motståndare till kärnvapen. En hållning Löfven hoppas att Sverige kan fortsätta ha.

– Påverkas det av ett Natomedlemskap? Jag vet inte.

Namnbyte på KD?

Stefan Löfven är förvånad över Kristdemokraternas Ebba Buschs nya taktik med offentligt framträdande med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Han ifrågasätter om Kristdemokraterna verkligen kan behålla sitt namn om man allierar sig med Sverigedemokraterna.

– Det är ett främlingsfientligt parti med rasistiska uppfattningar och då kan man fråga sig om ett parti, som kallar sig kristdemokraterna, hur de ser på det förhållandet.

Löfven reagerade kraftigt på Ebba Buschs uttalande hon gjorde nyligen.

Han tycker att Kristdemokraterna borde rannsaka sig själva när de tar det klivet mot extremhögern.

– Man ska ställa sig frågan vilka kristna värderingar tycker man att Sverigedemokraterna ger uttryck för som stämmer överens med ens egna.

Närmar sig extremhögern

Stefan Löfven berättar att han reagerade kraftigt på Ebba Buschs uttalande hon gjorde nyligen om att polisen borde ha skjutit skarpt under påskupploppen. Han menar att detta är ytterligare tecken på att Kristdemokraterna håller på att förvandlas till ett högerextremt parti.

– Det säger något om just denna högern. Det håller på att bli en extremhöger. Som släpper alla gränser och alla hämningar – det liknar mer och mer vad trumpismen står för i USA. Jag tror vi kommer få se mer av det – i valrörelsen också.

Stefan Löfven och hans fru Ulla.