Expertens kritik mot UD: Risk för Kabul-situation

Publicerad 2022-02-12

Utrikesdepartementet vill inte ge besked om en svensk evakuering i Ukraina.

Rysslandsexperten Oscar Jonsson kritiserar agerandet och ser likheter med situationen i Afghanistan i fjol.

– Det är märkligt att inte följa vad andra länder gör, säger han.

Ett flertal länder har uppmanat medborgare och ambassadpersonal att omedelbart lämna Ukraina efter de amerikanska uppgifterna om att en rysk invasion bara är dagar bort.

Utrikesdepartementet har än så länge inte tagit något beslut, men ber svenska medborgare att vara beredd på att snabbt lämna landet – något som Rysslandsexperten Oscar Jonsson är skarpt kritisk mot.

– Man kan bara konstatera att våra närmaste samarbetspartners, USA, Storbritannien, Danmark och Norge börjat evakuera all sin personal. Det är märkligt att inte följa vad andra länder gör och säga åt folk att lämna, säger Jonsson, som är doktor i rysk krigsföring och forskare vid Försvarshögskolan

Ett par ukrainska soldater bär på grovkalibrig ammunition  i östra Ukraina.

”Ett panikagerande”

Experten varnar för att situationen kan bli en upprepning av evakueringen i Afghanistan i fjol när talibanerna övertog makten.

– Det var ju ett panikagerande i Kabul där Sverige evakuerade flera dagar senare än motsvarande länder gjorde, säger han och fortsätter:

–Det är svårt att veta vad det kommer att finnas för möjligheter att flyga ut folk ur Ukraina och nu när USA sagt åt sina medborgare och icke-nödvändig ambassadpersonal att lämna är det en ganska bra indikation på att vi borde göra likadant. Det är ett risktagande att inte göra det.

Satellitbild visar ryska tält och trupper i Kursområdet 110 kilometer från gränsen till Ukraina på onsdagen.

Ryssland har ”allt på plats”

Uppåt 130 000 ryska soldater tros befinna sig kring den ukrainska gränsen och under fredagen varnade landets militär för att man nu är omringade från tre håll av fientliga trupper.

Enligt Oscar Jonsson har Ryssland ”allt på plats” för att inleda ett krig mot grannlandet.

– Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sade i förrgår att ”risken för en attack ökar hela tiden och att en förvarning minskar” och nu är allt på plats, säger han och fortsätter:

–Det har spekulerats i om man kan bevara den här militära förmågan en längre tid och slå av och på, men det tror jag inte på. Det tar mycket energi att kraftsamla på det här sättet. Efter rapporterna i går kväll handlar det egentligen bara om det slutgiltiga beslutet tagits.