Misstänkt korruption på KI:s topputbildning

Uppdaterad 2019-10-29 | Publicerad 2019-10-28

Det alternativa urvalet skulle skapa mångfald på Karolinska Institutets tandläkarutbildning.

Men i stället har det blivit en gräddfil för närstående, visar Kalla Faktas granskning.

– Ett självklart jäv. Det är en väldigt stängd värld med ytterst få tunga beslutsfattare som styr ett helt skrå, säger antikorruptionsrevisorn Louise Brown.

För att komma in på en av Sveriges mest respekterade tandläkarutbildning på Karolinska Institutet krävs höga betyg eller poäng på högskoleprovet.

Men man kan också bli antagen via det alternativa urvalet TAPIL. En kommitté som består av professorer och lärare vid KI väljer utifrån olika kriterier vilka studenter som ska få antas via urvalet.

Karolinska Institutet.

Under de senaste femton åren har 730 elever antagits via urvalet. Av dessa har 126 stycken en relation till anställda på KI eller har föräldrar som är tandläkare, visar en granskning från Kalla Fakta.

– Ett självklart jäv. Det är en väldigt stängd värld med ytterst få tunga beslutsfattare som styr ett helt skrå, säger antikorruptionsrevisorn Louise Brown när hon får ta del av Kalla faktas kartläggning.

Tanken var att öka mångfalden

Tanken bakom TAPIL var att få in fler studenter från arbetarklass eller med utländsk bakgrund på den statliga utbildningen. Men istället har utbildningen snävats av och någon breddad rekrytering har inte genomförts.

Kalla Fakta har funnit ett tydligt mönster när de granskat över 700 TAPIL studenter och deras föräldrar. I en årskull hittades tre KI professorer bland föräldrarna och två av dem är anställda på utbildningen.

Under 2012 när Stein Björkman var ordförande för TAPIL-kommittén fick hans son en av platserna på tandläkarutbildningen. Sonen hade varken tillräckligt höga betyg eller poäng på högskoleprovet. Utöver sonen sökte över 400 personer en plats på utbildningen.

 

”Kalla Fakta” sänds måndag 28 oktober kl 20.00 i TV4, samt från kl 06.00 i TV4 Play/C More.