Nya skyfall hotar Japan

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Ett översvämmat Nagano under söndagen.
Foto: Yohei Kanasashi/AP/TT
Ett översvämmat Nagano under söndagen.

Tyfonen Hagibis har passerat Japan och drar vidare över Stilla havet.

I dess kölvatten letar tiotusentals räddningsarbetare efter överlevande. Antalet döda har stigit till 56.

Flera räddningsinsatser pågår i de delar av landet som drabbats av skred och översvämningar efter tyfonens framfart. Och de har bråttom – ytterligare skyfall väntas i de drabbade områdena och myndigheterna har varnat för fler översvämningar och ras.

I staden Nagano nådde vattnet på söndagen upp till andra våningen på vissa bostäder. Vattnet har sjunkit tillbaka något, men räddningsarbetarna vadar i meterhögt gyttjefyllt vatten, och tvingas på vissa platser snorkla i det, allt i hopp om att hitta några av de personer som fortsatt saknas.

Fortsatt risk

Myndigheterna uppmanar människor att fortsätta vara på sin vakt då det finns fortsatt risk för jordskred och översvämningar.

Över 110 000 räddningsarbetare arbetade under natten mot måndagen. Premiärminister Shinzo Abe säger att de arbetar dag och natt och han lovar att kalla in fler om det skulle behövas.

– Fortfarande saknas många människor i det katastrofdrabbade området, säger han på måndagen.

Minst 56 personer har konstaterats döda, enligt tv-bolaget NHK. Över 200 personer har skadats.

Tiotusentals på flykt

Drygt 77 000 hushåll saknar fortfarande på måndagseftermiddagen el, jämfört med 262 000 på söndagen. Runt 136 000 hushåll är utan vatten.

Tiotusentals personer har fått söka skydd och vet inte när eller om de kan återvända till sina hem.

Hagibis kom med vindar på 60 meter per sekund, men det är vattenmassorna som hittills gjort mest skada. 142 floder har svämmat över, främst i landets östra och norra delar.

Publicerad:

LÄS VIDARE